"Хлопці заслуговують на три трофеї". "Баєр" встановив новий рекорд європейського футболу за найдовшою серією без поразок

"Хлопці заслуговують на три трофеї". "Баєр" встановив новий рекорд європейського футболу за найдовшою серією без поразок

Футболісти "Баєра" після матчу-відповіді півфіналу Ліги Європи з "Ромою", 9 травня 2024.
Гравці "Баєра" святкують вихід до фіналу Ліги Європи 2023/24. REUTERS/Kai Pfaffenbach

49 матчів поспіль — покращення історичного результату "Бенфіки".

Німецький "Баєр" вийшов до фіналу Ліги Європи з футболу, здолавши за сумою двох матчів італійську "Рому". Загальний рахунок у протистоянні — 4:2 на користь Леверкузена.

У домашньому поєдинку команда Хабі Алонсо поступалася з рахунком 0:2 після години ігрового часу. Здійснити камбек "Баєру" вдалося за 15 заключних хвилин — завдяки автоголу Джанлуки Манчіні й результативному удару Йосипа Станішича (2:2).

Леверкузен вчергове цього сезону врятувався від поразки в компенсований час. Також клуб побив абсолютний європейський рекорд за найдовшою серією без програних поєдинків — 49 ігор поспіль.

Лише напередодні "Баєр" повторив 59-річний рекорд "Бенфіки". Нічия ж із "Ромою" зробила команду лідером відповідного історичного рейтингу, який враховує результати після запровадження єврокубкових змагань УЄФА.

Найдовші серії без поразок у європейському футболі: топ-5

  • 1. "Баєр" (Німеччина) — 49 матчів (2023 — триває)
  • 2. "Бенфіка" (Португалія) — 48 матчів (1963-1965)
  • 3. "Динамо" Загреб (Хорватія) — 45 (2014-2015)
  • 3. "Рієка" (Хорватія) — 45 (2016-2017)
  • 5. "Рейнджерс" (Шотландія) — 44 (1992-1993)

Серія "Баєра" без поразок: що відомо?

  • 49 матчів цього сезону команда Алонсо провела в трьох турнірах: національних Бундеслізі та Кубку Німеччини, основній частині Ліги Європи.
  • Шість разів "Баєр" грав унічию в Бундеслізі, ще тричі — в плей-оф Ліги Європи. У Кубку Німеччини — п'ять перемог поспіль від початку сезону.
  • Вісім разів цього сезону Леверкузен рятувався від поразки в компенсований час матчів. Зокрема, вчетверте це відбулося саме в плей-оф Ліги Європи.

Як відрегували на результат у "Баєрі"?

"Ми раді бути у фіналі, — підсумував головний тренер Алонсо. — Зіграємо два фінали за тиждень. Після другого голу «Роми» ми продемонстрували видатний характер".

"Я поглянув своїм гравцям у очі, вони хотіли більшого. У нас досі є шанс виграти три трофеї, і хлопці на них заслуговують".

"Знову і знову, в мене бракує слів — знову відігратися. Але я думаю, що це було повністю заслужено. [Футболісти] зберігають упевненість, що все зроблять правильно. Вийти у фінал таким чином — за відчуттями це навіть краще".

Захисник Йосип Станішич визнав після фінального свистка, що його вирішальний гол у ворота "Роми" на 90+7-й хвилині став "одним з найбільших моментів" його кар'єри.

"Ми розуміли, що стоїть на кону, хотіли потрапити до фіналу, і за 90 хвилин сьогодні ви могли це помітити. Гадаю, ми точно були кращою командою. Програвали 0:2 — і самі не знали, як це сталося. Це лише демонструє, що це за команда".

"Не думаю, що ми б надали значення поразці, якби все одно пройшли далі. Ми дуже хотіли до фіналу, але навіть краще [пробитися туди] таким чином".
"Хлопці заслуговують на три трофеї". "Баєр" встановив новий рекорд європейського футболу за найдовшою серією без поразок
Гол Станішича на 90+7-й хвилині — вже 17-й для "Баєра" на компенсованих хвилинах цього сезону. REUTERS/Thilo Schmuelgen

Що відомо?

  • Суперником "Баєра" у фіналі Ліги Європи стане італійська "Аталанта", що в іншому півфіналі пройшла французький "Марсель" (після двох ігор — 4:1).
  • У травні Леверкузен розіграє два титули впродовж чотирьох днів: 22 травня гратиме у фіналі Ліги Європи, 25-го — у фіналі Кубка Німеччини з "Кайзерслаутерном".
  • У Бундеслізі команда Алонсо достроково здобула перший титул в історії клубу. 12 та 18 травня "Баєр" завершить сезон у чемпіонаті матчами з "Бохумом" і "Аугсбургом" відповідно.
На початок