Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"На рівні розмов". Микола Зоц може стати новим тренером чоловічої збірної України з біатлону

"На рівні розмов". Микола Зоц може стати новим тренером чоловічої збірної України з біатлону

Ексклюзивно
Микола Зоц, старший тренер жіночої збірної України з біатлону
Микола Зоц, старший тренер жіночої збірної України з біатлону. Фото: Суспільне Спорт

І стати єдиним тренером для чоловічої та жіночої збірних України.

Чоловіча збірна України з біатлону вперше за вісім років отримає нового тренера. За інформацією Суспільне Спорт, Юрай Санітра, який працював з командою з 2016 року, не продовжить очолювати її у наступному сезоні.

Як повідомив пізніше ресурс Biathlonnews.com.ua, керівництво федерації біатлону України розглядає Миколу Зоца як кандидата на заміну Юраю Санітрі. І таким чином, він стане тренером одразу для обох збірних України. Якщо це станеться, то Україна вперше за три роки отримає єдиного головного тренера: у сезоні 2021/22 цю посаду обіймав саме Санітра.

Суспільне Спорт звернулося за коментарем до Миколи Зоца щодо можливості очолити і жіночу, і чоловічу команду. Тренер зазначив, що не може конкретно прокоментувати цю можливість, але не заперечив її.

"Це на рівні розмов. Більше розмов в пресі, ніж зі мною особисто. Але раніше були такі практики, що був головний тренер, і у нього було в управлінні два старші тренери на чоловічу та жіночу команду. На сьогоднішню годину, не можу нічого [конкретно] сказати", — сказав Зоц.

Водночас, контракт Зоца як тренера жіночої збірної України чинний до кінця квітня цього року. Його мають переобрати на цю посаду рішенням президії федерації біатлону України, після чого контракт з тренером підпишуть у Міністерстві молоді та спорту.

Микола Зоц у збірній Україні з біатлону: що відомо

  • Має посаду старшого тренера жіночої збірної України з біатлону. Крім нього, до тренерського штабу команди на сезон 2023/24 входили Олег Меркушин, Сергій Зоц, Ігор Ященко та Олексій Петренко.
  • У попередні сезони Зоц працював з командою "Б" чоловічої збірної України з біатлону. У цьому ж статусі розпочинав сезон 2022/23, однак згодом звільнився, пізніше очоливши юніорську збірну України.
  • Під керівництвом Зоца у сезоні 2023/24 жіноча збірна України з біатлону досягнула найкращого результату за два роки в естафеті (п'яте місце на етапі Кубка світу у Рупольдингу).
  • Також під керівництвом Зоца в основній команді дебютувала біатлоністка Христина Дмитренко. Вона ж показала найкращий результат команди у сезоні — восьме місце в індивідуальній гонці на чемпіонаті світу.
На початок