"Ціль була — показати, на що ми здатні". Фігуристи Голубцова й Бєлобров прокоментували виступ на ЧС-2024

"Ціль була — показати, на що ми здатні". Фігуристи Голубцова й Бєлобров прокоментували виступ на ЧС-2024

Ексклюзивно
Марія Голубцова і Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу з фігурного катання
Марія Голубцова і Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу з фігурного катання. Getty Images/David Kirouac

Ексклюзивний коментар українських фігуристів для Суспільне Спорт.

Авторка коментаря: Інна Мушинська

Збірна України з фігурного катання достроково завершила виступи на чемпіонаті світу-2024. Останнім прокатом українських фігуристів став ритмічний танець, де вони не пройшли до довільної програми.

На світовій першості у Монреалі Україна була представлена тандемом Марії Голубцової та Кирила Бєлоброва. Для української пари це був другий чемпіонат світу: на попередній світовій першості в Сайтамі вони посіли 19-те місце за сумою ритмічного та довільного танців.

У Канаді ж українські фігуристи припинили виступи вже після ритмічного. А підсумковий результат — 26-те місце — став для України найгіршим в історії.

Що сказали українські фігуристи?

Після виступу в ритмічному танці Голубцова та Бєлобров розповіли про враження від прокату, а також про те, як вплинув на них переїзд до Монреаля з початком повномасштабного вторгнення.

Про враження від виступу

  • Марія Голубцова: "Ми багато працювали над ритмічним танцем. Наша ціль була кваліфікуватися [до довільного]. Було цікаво [виступати тут]. Подобається енергетика. Для мене цінно, що мене прийшли підтримати всі ці люди: тренери, родина, друзі".
  • Кирил Бєлобров: "Ми багато працювали над технічними моментами, і ще більше — над перформансом. Люди мають отримувати насолоду під час перегляду. Це найважливіше. Я б не сказав, що в нас була ціль кваліфікуватися. Ціль була — показати, на що ми здатні, та отримати задоволення. Щоб не засмучуватися, що ми не досягли своєї цілі. Ми зробили все, що змогли".

Про останній прокат ритмічного танцю на тему 1980-х

  • Голубцова: "Чи сумуватиму за ним? І так, і ні. Від початку здавалося, що це не наш стиль. Ми його не так добре відчуваємо. Ми ще не народилися в ті роки. Було важко уявити, що люди тоді відчували. Це був цікавий досвід: вийти на новий рівень свого "персонажа" з 1980-х".
  • Бєлобров: "У якийсь момент у нас стався прорив, і ми почали його розуміти й танцювати краще. Але зараз я вже трохи втомився його катати".
Марія Голубцова та Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу з фігурного катання
Марія Голубцова і Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу з фігурного катання, 23 березня 2024. Getty Images/David Kirouac

Про переїзд до Монреаля

  • Бєлобров: "Це зробило наші життя кращими та багато чому навчило: не лише на льоду, а й поза ним. В Україні ми були єдиною парою та мали боротися за лід з одиночниками, щоб просто тренуватися як слід. А тут про такі проблеми не знають".
"Ця можливість прийшла до нас, коли ми були готові здатися, тому що було дуже складно після початку [повномасштабної] війни. Це врятувало нашу карʼєру. Ми знайшли те, за що хотіли боротися, і вирішили продовжити тренуватися в Монреалі".
  • Голубцова: "Він приніс нам нові уроки. Не лише у фігурному катанні, а загалом у житті: у стосунках, у розумінні, як справлятися з дорослим життям. Ми досі не розуміємо, але сподіваюся, скоро до цього прийдемо".

"[Після повномасштабного вторгнення] було складно. Ми тренувалися в Оберстдорфі. Після того, як ми покинули країну, ситуація [на новому місці] була тяжка. Багато стресу й проблем. Ми багато сварилися. Тому й кажу, що ми винесли уроки, в тому числі як справлятися одне з одним. Було не надто позитивно, в порівнянні з тим, що зараз".

"Як було тренуватися в Україні раніше? Порівняно з тим, що зараз, — нудно. Тут [у Монреалі] так багато фігуристів з різних країн, так багато досвіду від спілкування й обміну з ними. Ти відчуваєш звʼязок. Це нас дуже надихнуло".

"Спершу ми планували, що це буде не більш ніж літній збір на два місяці. Коли приїхали, наші валізи загубили на 22 дні. Ми були дуже засмучені, тому що заплатили всі ці гроші з GoFundMe, яких було не так багато, і просто гаяли час, тренуючись поза льодом. Але потім ми почали працювати, змінили ковзани, і з нами сталося щось хороше, на що ми й сподівалися".

Про "домашній" чемпіонат світу

  • Голубцова: "Ми почуваємося, як удома, але ти ніколи не можеш бути впевненою, де будеш у найближчому майбутньому. Інколи це викликає стрес. Раптом щось станеться, і доведеться знову переїздити. А ти вже так багато переїздила, що думаєш: "Ох, я не хочу". Хочу десь оселитися й бути щасливою".
"Так, цей чемпіонат світу відчувається як домашній. Щоб сюди доїхати, мені знадобилося 15 хвилин на автівці. Без джетлагу, стресу й перельотів".
  • Бєлобров: "Нам тут дуже подобається. Жити, працювати. Тож сподіваємося, це наш останній пункт призначення".

Про стосунки в академії

  • Голубцова: "Ми стали добрими подругами з Маржорі ЛажуаКанадська фігуристка, бронзова призерка турніру Чотирьох континентів-2023 у танцях на льоду. Ми багато жили разом і стали близькими".
  • Бєлобров: "[Наші рольові моделі] — це наші тренери".
  • Голубцова: "А також [олімпійські чемпіони Пекіна] Ґабріелла [Пападакіс] і Ґійом [Сізерон]".

Про додаткову роботу

  • Голубцова: "Ми працюємо тренерами. Але нам усе одно бракує [коштів] на проживання".
  • Бєлобров: "Минулого літа ми отримали ліцензії Skate Canada. Намагаємося шукати більше можливостей, щоб тренувати. Раніше я працював у доставці їжі".
Марія Голубцова і Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу-2024
Марія Голубцова і Кирил Бєлобров на чемпіонаті світу з фігурного катання, 23 березня 2024. Getty Images/David Kirouac

Про меншу увагу до війни в Україні

  • Бєлобров: "Це зараз нікому не цікаво. Дехто навіть думає, що війна закінчилася. Це непопулярна тема".
  • Голубцова: "Люди втомлюються від цих новин. Вони хочуть чогось позитивного. Ми всі втомилися від цього й мало що можемо з цим зробити. У нас багато друзів, які досі в Україні. Це важко".

Про росіян, які виступають під іншими прапорами

  • Голубцова: "Ми не можемо це контролювати".
  • Бєлобров: Зазвичай ми це ні з ким не обговорюємо. Я знаю, що всі в академії підтримують Україну".

Що відомо

  • Україна втретє не долає перший сегмент змагань на чемпіонаті світу-2024 з фігурного катання. Перед цим Анастасія Гожва та Іван Шмуратко в особистих турнірах завершили виступи після короткої програми.
  • У спортивних парах до топ-20 натомість увійшли Софія Голіченко та Артем Даренський, що посіли 17-те місце за підсумками двох виступів.
  • Чемпіони світу в танцях на льоду визначаться в суботу, 23 березня. Старт довільного танцю — о 19:30 за київським часом.
На початок