Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Наберу обертів і складу конкуренцію". 23-річна багатоборка Лобан уперше фінішувала у топ-6 на рівні чемпіонату світу

"Наберу обертів і складу конкуренцію". 23-річна багатоборка Лобан уперше фінішувала у топ-6 на рівні чемпіонату світу

Ексклюзивно
"Наберу обертів і складу конкуренцію". 23-річна багатоборка Лобан уперше фінішувала у топ-6 на рівні чемпіонату світу
Юлія Лобан на ЧС-2024 у приміщенні. Фото: Getty Images

Сама спортсменка не задоволена сумою балів, але задоволена місцем на фініші.

23-річна Юлія Лобан – лідерка українського жіночого багатоборства в останні сезони. У 2022 році вона дебютувала на чемпіонаті світу в приміщенні, хоча на той момент жодного разу не перемагала навіть на національній першості – у Белграді фінішувала 10-ю в п'ятиборстві.

Два роки потому Лобан відібралася на свій другий чемпіонат світу у приміщенні – уже в статусі дворазової чемпіонки України у п'ятиборстві, а також як авторка одного з топ-5 найкращих результатів сезону.

На світовій першості у Глазго Юлія Лобан встановила особистий рекорд за позицією на такому старті – фінішувала шостою, хоча за сумою балів не показала найкращого результату в кар'єрі. Набрала 4402 очки, тоді як місяцем раніше показала суму в 4537 очок у Таллінні.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт після фінішу п'ятиборства в Глазго Лобан відзначила, що менше нервувала, ніж два роки тому і задоволена своїм результатом.

Вона також порівняла цей виступ з минулорічним Євро у приміщенні в Стамбулі, де фінішувала на останньому 12-му місці.

"Звичайно, [мандраж пройшов]. Я на комерційні старти їжджу, де змагаюся з цими дівчатами. Всіх "промацала" – хто і що може продемонструвати в яких видах. Якщо ж брати Стамбул, то я була дуже розчарована, мені було навіть соромно. Зараз результат — не скажу, що феєричний, проте це шосте місце, воно ближче до п'ятірки найкращих у світі. У принципі, я задоволена", – розповіла Юлія.

Лише в одному з п'яти видів на турнірі у Глазго Юлія змогла повторити найкращий результат сезону – стрибнула у висоту на 1.76 метра. На думку спортсменки, якби їй вдалося показати максимум у кожному з видів – реальною була б боротьба за третє місце, відставання від якого зрештою склало 169 балів.

Водночас, Юлія пояснила, у чому, на її думку, була причина не найкращих результатів у кожному з видів:

  • Біг на 60 метрів з бар'єрами – 8.54 сек, 10-те місце: раніше у сезоні була травма ноги, тому було мало практики саме цієї дисципліни, що вплинуло на старт.
  • Стрибки у висоту – 1.76 м, 7-ме місце: незадоволена результатом, бо були хороші спроби на особистий рекорд (1.79 м)
  • Штовхання ядра – 13.90 м, 4-те місце: "наче ноги звело, не моє".
  • Стрибки у довжину: – 6.04 м, 7-ме місце "витягла як могла з третьої спроби"
  • Біг на 800 м – 2:20.51, 7-ме місце: намагалася втримати шосте місце у боротьбі з американкою (вдалося)

Також 23-річна українка додала, що ще один вплив на результат - втома. За п'ять тижнів Лобан провела три п'ятиборства: на чемпіонаті України, на турнірі в Таллінні, а тепер на чемпіонаті світу.

"Перед чемпіонатом світу — чесно кажучи, дуже розраховувала на топ-5. Бачила склад учасниць і розуміла, що можна скласти конкуренцію. Але так вийшло... Не мій час, вважаю. Я наберу обертів і складу їм конкуренцію. Ми ще влітку повернемося зі свіжими силами і покажемо тим, хто у нас відібрав "бронзу", – резюмувала Лобан.

Якщо для 23-річної Юлії Лобан це був другий поспіль чемпіонат світу у приміщенні, то для України – одинадцятий поспіль турнір зі своєю представницею у п'ятиборстві.

Наступна ціль для Лобан – повернути Україну на Олімпіаду в жіночому семиборстві. Серія з п'яти поспіль Ігор з українками у цьому виді легкої атлетики перервалася у Токіо. Успішні результати взимку підвищили шанси 23-річної українки відібратися на Ігри до Парижа-2024.

На початок