"Вийшло все, що планували". Володимир Пятенко оцінив перемогу України над Болгарією у плей-оф жіночої Ліги націй

"Вийшло все, що планували". Володимир Пятенко оцінив перемогу України над Болгарією у плей-оф жіночої Ліги націй

Ексклюзивно
Володимир Пятенко, тренер жіночої збірної України з футболу
Володимир Пятенко. Фото: Pavlo Kubanov/Getty Images

Ексклюзивний коментар головного тренера збірної України для Суспільне Спорт.

Жіноча збірна України з футболу практично гарантувала собі збереження прописки у дивізіоні В Ліги націй. У першому з двох стикових матчів проти Болгарії українки перемогли з рахунком 4:0.

Ключовим моментом гри України проти Болгарії став ранній гол, який команда забила на шостій хвилині. До кінця першого тайму рахунок був вже 2:0, а після перерви "синьо-жовті" забили ще два м'ячі у ворота болгарок.

Після завершення поєдинку проти Болгарії головний тренер збірної України Володимир Пятенко дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому оцінив гру команди та пояснив, що стало запорукою перемоги.

Пятенко відзначив, що головним моментом у розгромній перемозі України став контроль м'яча та його швидке пересування. Тренер наголошує: футболістки добре вивчили суперниць, які нічим їх не здивували.

  • Про перемогу над Болгарією

"Все виконали, контролювали гру. Казали перед матчем, що потрібно [діяти] за допомогою швидкого переходу у середній лінії. Це і вийшло. Старалися брати паузи, більше контролювати м'яча. Суперниць змушували працювати між м'ячами. Все, що планували, вийшло".

"Чи очікували більшого від Болгарії? Можливо і [очікували] більшого. Але в принципі те, що ми розбирали, бачили на відео, їхні ігри, це й було. Вони намагалися через середину вийти з наступною довгою передачею у фланг. Довгими пасами намагалися перейти з оборони в атаку. Але ми це знали і все контролювали. Не здивували вони нас: що було на відео, що ми розбирали, до чого готувалися, те й було на полі".
Болгарія - Україна
Болгарія - Україна. Фото: УАФ

"Внаслідок чого забили голи? Я вже казав: швидка гра в один-два дотики, відкриття флангу і завершення. Це й було. Ми говорили: якщо будемо швидко грати, в один-два дотики, а м'яч буде швидко ходити, то болгарки будуть провалюватися. Якщо будуть швидкі переведення з флангу на фланг, то болгарки будуть провалюватися, і в нас з'явиться зона, в яку можна бігати".

  • Про стан Вероніки АндрухівНа початку другого тайму Андрусів винесли з поля після того, як вона зіштовхнулася головами з футболісткою збірної Болгарії

"Зробили знімок, перелому носа немає, але струс, на жаль, є. Скоріше за все так, [без неї у наступному матчі]".

  • Про завдання на матч-відповідь з Болгарією

"Головне завдання — нав'язувати суперницям свою гру. Знову ж таки, ми не тільки готуємося, ми завжди намагаємося [контролювати гру], і я вимагаю цього від гравчинь. Маємо контролювати гру та нав'язувати її суперницям. Ось ця гра, один-два дотики, швидкі переведення з флангу на фланг — ось це хочемо бачити в кожному матчі. Ми до цього приходимо, щоб будь-яким суперницям змогли нав'язувати свою гру".

  • Про завдання від УАФ після отримання статусу головного тренера

"Для себе ми ставили завдання [у 2023 році], щоб виграти у кожному матчі [групи Ліги націй] та спробувати вийти у [вищий] дивізіон. Є як є. По ходу ігор у груповому раунді ставили й інші задачі. Завданням було також і награвати [футболісток], бо у нас чимало є вікових гравчинь. Подивитися всіх наших футболісток: молодих, перспективних, тих, хто давно не викликався в збірну — всіх побачити. Скласти кістяк збірної — це друге завдання. Якщо я не помиляюся, по ходу ігор переглянули 37 футболісток. Плюс є дебютантки: [проти Болгарії], наприклад, вперше зіграла Яна Котик, і вперше забила гол. Це теж важливо для збірної, бо є молоде покоління, яке може в будь-який момент замінити досвідчених футболісток.

Яна Котик дебютувала за збірну України та відзначилася голом наприкінці гри з Болгарією
Яна Котик дебютувала за збірну України та відзначилася голом наприкінці гри з Болгарією. Фото: УАФ

Перед від'їздом у Туреччину на ігри з Болгарією ми з новим генеральним секретарем УАФ Ігорем Грищенком гарно поговорили. Звісно, було завдання обіграти болгарок та залишитися у Лізі В. А далі... Ще є інша гра, ми пів кроку зробили, а там вже буде конкретніше завдання на наступну Лігу націй, через яку виходити на чемпіонат Європи. Тому, я думаю, завданням на наступний етап буде вихід на Євро".

"Термін контракту? До кінця відбіркового циклу [на Євро-2025]. Він проходитиме через Лігу націй, це наступний етап".

Жіноча збірна України з футболу: що відомо

  • 4:0 — найбільша перемога України в офіційних матчах з жовтня 2021 року. Тоді українки у відборі на ЧС-2023 з таким же рахунком обіграли команду Фарер.
  • Команда, що програє двоматчеве протистояння України та Болгарії, проведе наступний сезон Ліги націй у третьому дивізіоні С. Переможниці в сезоні 2025/26 натомість виборюватимуть путівку до еліти серед команд ліги В.
  • Через травми збірна України не може розраховувати у матчах проти Болгарії на авторок двох голів у групі Ліги націй: Яну Калініну та Вікторію Гірин, які в основній частині турніру забивали у ворота Греції (1:2) та Сербії (2:0) відповідно.
  • Перед першим поєдинком з Болгарією Володимир Пятенко був офіційно призначений на посаду головного тренера жіночої збірної України. Перед цим він пів року працював виконувачем обов'язків наставника команди.
На початок