Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Бажання перемагати". Микола Зоц — про перший за 8 років фініш у топ-30 повним складом на ЧС у жіночих гонках

"Бажання перемагати". Микола Зоц — про перший за 8 років фініш у топ-30 повним складом на ЧС у жіночих гонках

Ексклюзивно
Микола Зоц, тренер жіночої збірної України з біатлону
Микола Зоц. Фото: Дмитро Євенко / biathlon.com.ua

Ексклюзивний коментар старшого тренера збірної України для Суспільне Спорт.

Українські біатлоністки взяли участь у першому особистому старті чемпіонату світу — жіночому спринті. За його підсумками всі чотири українки відібралися до гонки переслідування, ба більше: повним складом фінішували у топ-30.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки чемпіонату світу на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також місцевих телеканалах Суспільного.

Для України чотири фініші у топ-30 — найкращий результат за останні вісім років на рівні чемпіонатів світу. Востаннє у топ-30 повним складом українські біатлоністки фінішували у масстарті на світовій першості у 2016 році: тоді гонку бігли Ірина Петренко, Олена Білосюк, Юлія Джима та Валентина Семеренко.

Водночас з початку сезону 2023/24 Україна вже мала чотири фініші у топ-30 в одній гонці. На етапі в Ленцергайде українські біатлоністки провели повну програму з чотирма фінішами у топ-30 (спринт, переслідування та масстарт). Причому участь у цьому взяли всі учасниці спринту на ЧС-2024.

Після завершення спринту Суспільне Спорт взяло коментар у старшого тренера збірної України з біатлону Миколи Зоца щодо результату в гонці. Тренер відзначив, що запорукою такому результату став відповідний настрій на спринт, а також характер та боротьба, які продемонстрували біатлоністки під час гонки.

"Я вже не перший раз кажу: якщо ми нічого не надивачимо, то наші місця у топ-20, топ-30 точно, вже бачимо по своєму рівню. Далі, щоб бути вищими, треба, щоб багато зірок зійшлося. Передусім вдячний дівчатам за боротьбу. Вони боролися, було видно по фінішу, віддали все. Ось це основне для того, якщо будується нова команда: бажання боротися, перемагати. Решта прийде, треба лише трохи часу".

"Ще по гонці скажу, що психологічно налаштувалися класно. Особливість цього чемпіонату світу у тому, що різниця між групами велика: друга — гірша, третя, четверта — ще гірше. Але й Настя [Меркушина] у четвертій групі боролася, і Христина [Дмитренко] з третьої. Є характер, є працездатність, решта прийде".

Окремо Зоц відповів на запитання щодо фінішу у топ-20 Христини Дмитренко: вважає, що цей результат не є стелею для біатлоністки.

"Вона вперше у топ-20, не була на Кубку світу, а тут одразу на чемпіонаті світу. Прогрес у неї великий, є характер, є бажання. Якщо ніхто не відіб'є бажання — буде рухатися далі".

Щодо Ірини Петренко, яка показала другий найкращий результат серед українок, Зоц відзначає: проходити цей сезон біатлоністці буде важко через особливість літньої підготовки.

"Ірині цей сезон буде важко: багато сил було потрачено влітку і фізичних, і моральних, щоб привести себе до ладу. Не було якихось виважених тренувальних процесів, передусім привести себе до ладу. І тому ця літня підготовка — воно буде даватися взнаки та трішки не вистачатиме".

І Петренко, і Дмитренко, окрім чистої роботи на рубежах, ще й показали високий показник швидкострільності (13-те та 15-те місце в гонці). Утім, за словами Зоца, цей результат не слід вважати оптимальним — його можна ще покращувати.

"Завжди їм кажу, що один з основних компонентів, за яких можемо додати — швидка стрільба. Але те, що наче здається швидко — мене це не задовольняє. На сьогодні вони нешвидко стріляють, і там ще є куди прогресувати. Похвалив би [Дмитренко] не за швидку стрільбу, а як вона боролася з останнім пострілом: чотири зробила, а останній скасувала. Це показник якогось високого класу".

Наступним стартом на чемпіонаті світу стане жіночий персьют, який відбудеться у неділю, 11 лютого. Поки що на турнірі не бігли ще дві біатлоністки, Любов Кип'яченкова та Анна Кривонос, але тренер вважає їхній виступ можливим, враховуючи завантаженість програми решти представниць складу.

"Участь Кривонос та Кип'яченкової? Наразі не можу сказати. Це залежатиме від стану біатлоністок та від тактичної підготовки. Дмитренко була 12-ю, це означає, що в неї з'являються шанси потрапити у масстарт. Всю програму не витримати, треба Христині дати відпочити. Але наразі сказати не можу".

ЧС-2024 з біатлону: розклад змагань

  • Субота, 10 лютого. 18:05. Спринт — чоловіки
  • Неділя, 11 лютого. 15:30. Переслідування — жінки
  • Неділя, 11 лютого. 18:05. Переслідування — чоловіки
  • Вівторок, 13 лютого. 18:10. Індивідуальна гонка — жінки
  • Середа, 14 лютого. 18:10. Індивідуальна гонка — чоловіки
  • Четвер, 15 лютого. 19:00. Одиночна змішана естафета
  • Субота, 17 лютого. 14:45. Естафета — жінки
  • Субота, 17 лютого. 17:30. Естафета — чоловіки
  • Неділя, 18 лютого. 15:15. Масстарт — жінки
  • Неділя, 18 лютого. 17:30. Масстарт — чоловіки
На початок