Біатлон: Кубок IBU
Біатлон: Кубок IBU
"Відчуваю себе суперлюдиною". Олександра Меркушина з травмою зап'ястка виступила у спринті Кубка IBU з біатлону

"Відчуваю себе суперлюдиною". Олександра Меркушина з травмою зап'ястка виступила у спринті Кубка IBU з біатлону

Ексклюзивно
Олександра Меркушина під час біатлонної гонки
Олександра Меркушина. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар української біатлоністки для Суспільне Спорт.

У німецькому Арбері розпочався шостий етап Кубка IBU з біатлону. Змагання відкрив жіночий спринт, у якому найкращий результат серед українок показала Олександра Меркушина — 20-те місце.

Меркушина потрапила до складу збірної України на етап в Арбері після виступу на чемпіонаті Європи з біатлону. 19-річна біатлоністка дебютувала на Євро з фінішу у топ-20.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор Кубка IBU з біатлону. Дивіться наживо усі гонки сезону на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

У спринті в Арбері Меркушина єдиною серед українок закрила усі десять мішеней та показала третій результат за швидкострільністю. При цьому Олександра виступала з травмою: після приїзду в Арбер вона пошкодила зап'ясток.

Після спринту Меркушина дала ексклюзивний коментар Суспільне Спорт. Українка розповіла, як провела гонку на тлі болю у зап'ястку, оцінила свій виступ та поділилась планами щодо юніорського чемпіонату Європи.

  • Про травму

"Це для мене останні старти в році на Кубку IBU. Для мене [головним] було підготувати себе до [юніорського] чемпіонату ЄвропиТурнір відбудеться 7-11 лютого у польському Якушице. та завершити свої виступи тут якомога краще. Налаштовувалася на хороший результат, але, на жаль, отримала перед цим етапом травму руки, через що до останнього мій старт [у спринті] був під сумнівом. Але після консиліуму за участі мого травматолога, лікаря команди та тренерів вирішили, що я зможу пробігти. Ми стартували і ні про що не шкодуємо, незважаючи на те, що довелося потерпіти біль. Але я дуже рада, що бігла [цю гонку] та показала хороший результат попри всі негаразди".

"Це травма зап'ястка. По приїзді отримала її на рівному місці. Мабуть, десь перенавантажилася [права] рука, точно не можу сказати. Вона мені трішки заважає, але у принципі рука працює, тож змагатися можу. І, гадаю, за кілька днів вона мине і все буде добре".

"Чи пропущу наступний спринт? Гадаю, що ні. Травма сходить нанівець, і я відновлюся повноцінно до наступного спринту. Принаймні я на це сподіваюся".

"Відчуваю себе суперлюдиною". Олександра Меркушина прокоментувала виступ у спринті Кубка IBU на тлі травми зап'ястка
Олександра Меркушина. Фото: Dmytro Yevenko/biathlon.com.ua

  • Як пробігла спринт з травмою і емоції від гонки

"Довелося прилаштовуватися, робити акцент на ліву руку під час знімання гвинтівки. Але загалом по трасі вона мене не дуже [турбувала]. Хіба на останньому колі відчула сильний біль, але змогла його перетерпіти та ще поборотися.

Емоції від гонки? Звичайно, позитивні. Відчуваю себе суперлюдиною: незважаючи на негаразди [зуміла так виступити]. Минулі гонки проходили без травм, але погана стрільба, вони були гірші. А тут, незважаючи на травму, змогла навіть піднятися вище у цьому старті. Це не може не задовольняти мене, дуже рада".

"Була досить розслаблена, небагато від себе очікувала. Спокійно оцінювала ситуацію. З огляду на це мені вдалося стрільнути два "нулі", хоча й повільно. Тим не менш, штрафне коло довелося б довше бігти".
  • Про "5" штрафних кіл у системіМеркушина чисто відпрацювала на обох вогневих рубежах, однак після другої стрільби у статистиці гонки з'явилась помилка: українці нарахували п'ять штрафних кіл, які пізніше прибрали. після другої стрільби

"Гадаю, це помилка системи. Мені потім сказали, що моєї стрільби у Siwidata взагалі не було спочатку зараховано, лише потім. Гадаю, це просто помилка".

  • Про значення виступу у спринті в Арбері перед юніорським Євро

"Мені здається, що кожна гонка йде і підготовча, і я набираю форму та досвід. Тому вважаю, що ці гонки також важливі і для підготовки до [юніорського] чемпіонату Європи, і до майбутніх змагань. Але [юніорське] Євро-2024 — це новий стадіон, вони різні у порівнянні з Арбером. Будемо працювати над цим".

"Страшно ставити для себе якісь медальні цілі, бо страшно їх не досягнути. Але глибоко у душі я до цього дуже прагну".

Хто така Олександра Меркушина

  • 19-річна біатлоністка збірної України, що представляє Закарпатську область.
  • У грудні 2022 року дебютувала на рівні Кубка світу, пробігши спринт на етапі у Гохфільцені (72-е місце). У тому ж сезоні встановила наразі особистий рекорд на Кубку світі — 44-те місце у спринті в Антгольці.
  • Дворазова бронзова призерка юніорського чемпіонату світу-2023 та володарка "бронзи" у змішаній естафеті на юніорському Євро-2023.

Розклад етапу Кубка IBU в Арбері

  • Субота, 3 лютого. 12:00. Спринт — жінки
  • Субота, 3 лютого. 15:30. Спринт — чоловіки
На початок