Українець Петрук з особистим рекордом вийшов у лідери сезону в світовому рейтингу зі стрибків у висоту

Українець Петрук з особистим рекордом вийшов у лідери сезону в світовому рейтингу зі стрибків у висоту

Роман Петрук.
Роман Петрук. Фото: Han Haidan/China News Service/Getty Images

Житомирянин взяв рекордну планку сезону на чемпіонаті України.

Український легкоатлет Роман Петрук вийшов у лідери світового рейтингу зі стрибків у висоту у 2024 році. У фіналі командного чемпіонату України у Києві житомирянин здобув перемогу з результатом 2.28 метра, оновивши особистий рекорд.

Новий легкоатлетичний сезон 20-річний Петрук розпочав після надуспішного 2023 року. До нього Роман підійшов у статусі срібного призера молодіжного Євро з легкої атлетики та "бронзи" на літній Універсіаді у китайському Ченду.

Командний чемпіонат України з легкої атлетики у приміщенні був другим турніром для Петрука у 2024 році. Новий легкоатлетичний сезон Роман розпочав на "Меморіалі Олексія Дем’янюка". На змаганнях у Львові він став другим у секторі для стрибків у висоту з результатом 2.21 метра – третім на той момент найкращим результатом у кар'єрі.

Як Петрук став лідером сезону?

  • У фіналі національної першості зі стрибків у висоту серед чоловіків загалом змагалися 13 атлетів. Окрім Петрука, у переліку учасників був ще один срібний призер молодіжного Євро-2023 – Олег Дорощук.
  • Власне, боротьба за "золото" чемпіонату України у чоловічих стрибках у висоту зав'язалася між Петруком та Дорощуком. Вони стали єдиними легкоатлетами, які змагалися на висоті 2.26 метра.
  • Дорощук з двох спроб не взяв планку 2.26 метра, а Петрук успішно подолав її у першому стрибку. На третій спробі Олег підняв планку на два сантиметри, але не зміг її здолати.
  • Натомість Петрук у другій спробі взяв планку на висоті 2.28 метра й встановив одразу два досягнення: оновив особистий рекорд та повторив найкращий результат 2024 року у чоловічих стрибках у висоту.

Чемпіонат України з легкої атлетики. Стрибки у висоту – чоловіки: топ-3

  1. Роман Петрук (Житомирська область) – 2.28 метра
  2. Олег Дорощук (Кіровоградська область) – 2.23 м
  3. Дмитро Нікітін (Житомирська область) – 2.20 м

Раніше планку на висоті 2.28 метра у 2024 році взяли російські спортсмени. Попри їхню присутність у рейтингу сезону легкоатлети з Росії та Білорусі відсторонені від міжнародних змагань рішенням World Athletics.

Найкращі результати зі стрибків у висоту у сезоні-2024

  • 1. Роман Петрук (Україна) — 2.28 метра
  • 2. Олег Дорощук (Україна) — 2.24 м
  • 3. Мануель Ландо (Італія) — 2.24 м

Хто такий Роман Петрук?

  • 20-річний стрибун у висоту, який на змаганнях представляє Житомирщину.
  • Чемпіон України зі стрибків у висоту у приміщенні у 2023 (2.26 м) та 2024 роках.
  • Призер молодіжного чемпіонату Європи 2023 року.
  • У 2021 році змагався на чемпіонаті світу з легкої атлетики у віковій категорії U20 та посів шосте місце з результатом 2.10 метра. У тому ж році став п'ятим на Євро U20, де стрибнув на 2.15 м.
На початок