Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Я знову повернувся". Йоганнес Бьо здобув переконливу першу особисту перемогу на Кубку світу в 2024 році: як це було

"Я знову повернувся". Йоганнес Бьо здобув переконливу першу особисту перемогу на Кубку світу в 2024 році: як це було

Йоганнес Бьо — переможець короткої індивідуальної гонки Кубка світу в Антгольці.
Йоганнес Бьо. Фото: Marco Bertorello/Getty Images

Норвежець був поза конкуренцією в короткій індивідуальній гонці італійського Антгольца.

Йоганнес Бьо здобув першу перемогу на Кубку світу з біатлону в особистих гонках у 2024 році. Норвежець першим фінішував у короткій індивідуальній гонці в італійському Антгольці.

Від початку року Йоганнес не фінішував вище третьої сходинки в особистих змаганнях німецьких Обергофа й Рупольдинга. Єдиною медаллю норвежця на двох останніх етапах стала "бронза" переслідування в Рупольдингу.

Натомість на старті шостого етапу Бьо-молодшому не було рівних у короткій "індивідуалці". Він закрив усі 20 мішеней на чотирьох вогневих рубежах (з решти учасників це вдалося лише Георге Буті з Румунії — 22-ге місце) й випередив найближчого переслідувача, брата Тар'єя, на понад півтори хвилини.

"Це повне божевілля. Він — король Антгольца, — сказав Тар'єй після фінішу. — Сьогодні я не був навіть близько до нього".

За швидкістю ходом переможця випередив лише інший норвежець Йоганнес Дале-Шевдаль — одразу на 24.3 секунди. Зачепитися за "золото" йому завадили три промахи та більше двох хвилин штрафу.

Одразу 67 біатлоністів відпрацювали на стрільбищі швидше за Йоганнеса Бьо. Натомість норвежець уникнув штрафних секунд за складних погодних умов — впродовж гонки в Антгольці був сильний туман, — завдяки чому доїхав до переконливої перемоги, своєї 78-ї на етапах Кубка світу.

"Це не було легко. Думаю, виконав хорошу роботу на стрільбищі. Поки не бачив результатів, але гадаю, що точність була доволі висока, особливо на «стійці». Видимість була... Просто «замкнувся» на мішені. Закрити 20 мішеней — це нелегко", — пояснив Бьо.

Лише п'ять особистих перемог відділяють Бьо від його колишнього принципового суперника Мартена Фуркада (83) в рейтингу рекордсменів Кубка світу. Найбільше золотих нагород на цьому рівні здобув Уле-Ейнар Бйорндален — 95.

"Хороші відчуття [від першої перемоги у 2024 році]. Мені пощастило минулого тижня в Рупольдингу — хвороба була не надто сильною. Чотири дні я не тренувався. Одразу після цього тіло почувалося чудово. Цього тижня я трохи тренувався і всі дні [в Антгольці] почувався добре. Гадаю, я знову повернувся".

Йоганнес також закріпився в статусі лідера загального заліку Кубка світу з біатлону. Чинний володар Великого кришталевого глобуса після 13 особистих стартів має 761 заліковий бал; в Тар'єя Бьо на другій сходинці — 668.

Загальний залік Кубка світу 2023/24 (чоловіки): топ-5

  1. Йоганнес Бьо (Норвегія) — 761 бал
  2. Тар'єй Бьо (Норвегія) — 668
  3. Йоганнес Дале-Шевдаль (Норвегія) — 639
  4. Стурла Легрейд (Норвегія) — 525
  5. Ендре Стрьомсгейм (Норвегія) — 519
"Король Антгольца". Йоганнес Бьо здобув переконливу першу особисту перемогу на Кубку світу в 2024 році: як це було
Йоганнес і Тар'єй Бьо — лідери загального заліку Кубка світу 2023/24. Фото: Kevin Voigt/Getty Images

Що відомо?

  • Найкраще серед українців у короткій індивідуальній гонці Антгольца виступив Артем Прима — дев'яте місце і новий топрезультат біатлоністів збірної України в особистих змаганнях Кубка світу 2023/24.
  • Чоловічі змагання продовжаться в Антгольці масстартом у неділю, 21 січня. До того часу на етапі відбудуться коротка "індивідуалка" серед жінок та дві змішані естафети.
  • Етап в Антгольці — останній перед чемпіонатом світу-2024 з біатлону в Чехії. Минулого року в Обергофі Йоганнес Бьо зібрав рекордні сім нагород в особистих і командних змаганнях першості.
На початок