Марусяк і Калініченко повторили найкращий результат в історії України у команді на Кубку світу зі стрибків з трампліна

Марусяк і Калініченко повторили найкращий результат в історії України у команді на Кубку світу зі стрибків з трампліна

Марусяк і Калініченко повторили найкращий результат в історії України у команді на Кубку світу зі стрибків з трампліна
. Віталій Калініченко. Фото: AP Photos

Як українці виступили у Польщі.

У польській Віслі відбувся черговий етап Кубка світу зі стрибків з трампліна сезону 2023/24. Участь у змаганнях взяли українці Євген Марусяк і Віталій Калініченко.

Марусяк і Калініченко розпочали 2024 рік з історичних для України результатів на Турне чотирьох трамплінів. Зокрема, вперше одразу два українці вийшли в основний раунд змагань, а Марусяк показав найкращий фініш в історії країни — 35-те місце.

На етапі Кубка світу у Віслі, який проводиться у межах багатоденки "Тур Польщі", Марусяк та Калініченко кваліфікувались в основний раунд, а також виступили у команді.

Як українці виступили на етапі Кубка світу у Віслі

  • У командних змаганнях взяли участь 13 збірних. Марусяк і Калініченко пройшли перший раунд та боролись за потрапляння у топ-8 в другому.
  • У другій спробі Калініченко отримав 89.7 бала за стрибок на 112 метрів, Марусяк — 96.9 бала за стрибок на 121.5 метра. У підсумку українцям не вистачило лише 3.7 бала, щоб пробитися у третю спробу, яка є вирішальною.
  • Україна посіла дев'яте місце та набрала перші в сезоні очки у залік Кубку націй — 40 балів. Перемогу у командному турнірі здобула Словенія.
  • Дев'ята позиція — повторення найкращого результату України у команді на Кубку світу. У 2008 році аналогічну сходинку збірна посіла на етапі у фінській Руці.
  • В особистих змаганнях Віталій Калініченко за стрибок на 107.5 метра отримав 93.5 бала, що дозволило йому посісти 38-му позицію. Це другий найкращий результат у кар'єрі Калініченка на Кубку світу.
  • Натомість Євген Марусяк отримав дискваліфікацію через "занадто просторий" комбінезон. Через затримку, перенесення стартової лавки і погану ситуацію з вітром українець стрибнув лише на 79.5 метра, отримавши 36.5 бала.

Стрибки з трампліна: що відомо

  • У заліку Кубка світу 2023/24 українці очок ще не набирали. Залікові бали отримують спортсмени в підсумковому топ-30: 100 — переможцю, один бал — стрибуну на 30-му місці.
  • У грудні 2023 року Євген Марусяк двічі поспіль побив власний рекорд на етапах Кубка світу зі стрибків з великого трампліна — спершу посів 35-те місце у Ліллегаммері, а згодом — 32-ге у Клінгенталі.
  • Саме Марусяку належать низка національних рекордів, які він встановив у сезоні 2022/23: першим з українців переміг на Континентальному кубку, посів 17-те місце на чемпіонаті світу та 18-те — на етапі Кубка світу у Планиці.
На початок