Третя газова платіжка: як це торкнеться Рівненщини і що варто знати споживачам

Третя газова платіжка: як це торкнеться Рівненщини і що варто знати споживачам

Газ
. Фото: Суспільне Рівне

Окрім сплати за газ та його доставку, з початку 2024 року жителі Рівненщини отримуватимуть третю платіжку — за утримання внутрішньобудинкових мереж. Вона передбачає обслуговування системи газопостачання, зокрема, огляд газопроводів, перевірку на герметичність та інше. Платити за такі послуги будуть раз на три роки.

Про це 10 січня на брифінгу ОДА розповів начальник відділу технічного обслуговування Рівненської філії ТОВ "Газорозподільні мережі України" Роман Кутира.

Станом на кінець 2023 року споживачі газу сплачували дві послуги — за вартість спожитого палива та його доставку.

"Донедавна українці оплачували послуги, пов'язані з поданням газу одним платежем. Проте з 2020 року, у зв'язку з реформуванням ринку газу України, що було одне однією з умов асоціації в ЄС, почали надсилати дві платіжки — за сам газ та за доставку газу. В тарифі розподілу не було передбачена вартість послуг технічного обслуговування, тому її відокремили іншим рахунком", — пояснив Роман Кутира.

Перелік послуг

До таких видів робіт входитиме обслуговування газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок та вентканалів, а саме:

  • огляд газопроводів;
  • фарбування та кріплення газопроводів;
  • наявності футлярів через проходження зовнішніх та внутрішніх конструкцій будинку;
  • перевірка на герметичність;
  • перевірка на спрацювання сигналізаторів загазованості;
  • усунення витоків газу;
  • перевірка працездатності запірних пристроїв.

Коли чекати платіжки та скільки коштуватимуть послуги

За утримання внутрішньобудинкових мереж українці платитимуть раз на три роки. Вартість послуг сягатиме близько 50 гривень на одну родину, повідомили Суспільному у пресслужбі Нацкомісії, що регулює сферу енергетики та комунальних послуг.

"Оплата буде здійснюватися або балансоутримувачем одним платежем за згодою всіх співвласників, або окремими рахунками кожного мешканця будинку. При укладенні договору оператор ГРМ буде складати графіки перевірки і приблизну вартість на обслуговування. Після виїзду на багатоквартирний будинок, після проведення робіт, матимемо остаточну вартість, яка буде висвітлена на офіційному сайті філії", — зазначив начальник відділу технічного обслуговування.

Договір на технічне обслуговування

За словами Романа Кутири, згідно із постановою НКРЕКП, укласти договір мають співвласники багатоквартирних будинків та балансоутримувачі:

"Всі співвласники багатоквартирних будинків, балансоутримувачі повинні надіслати заявку до оператора ГРМ про приєднання до договору. Якщо заявка не оформлена, то вони автоматично приєднуються до договору. Тобто всі повинні укласти договір на технічне обслуговування".

Також законодавство надало право власнику обирати організацію, яка проводитиме роботи з технічного обслуговування.

"На це організації повинні мати відповідні дозволи на виконання даних видів робіт. Після укладення такого договору в 15-денний термін споживач повинен повідомити оператора ГРМ, що договір укладено. Це для того, щоб дана угода з оператором ГРМ була розірвана", — пояснив Роман Кутира.

Як на такі нововведення відреагували рівняни — дивіться у сюжеті Суспільного

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок