"Ти ж дівчинка! Як ти там взагалі справляєшся?": інтерв'ю з курсантками Інституту ВМС в Одесі

"Ти ж дівчинка! Як ти там взагалі справляєшся?": інтерв'ю з курсантками Інституту ВМС в Одесі

Інститут ВМС НУ "ОМА", курсантки
Курсантки Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА": Валентина, Вікторія, Анастасія (зліва направо). NATO, колаж Суспільне Одеса

Станом на червень 2023 року в Військово-Морських Силах Збройних Сил України служать майже дві тисячі жінок. З 2019 року Інститут Військово-Морських Сил НУ "Одеська морська академія" почав запрошувати на навчання дівчат, а у Збройних Силах скасували всі обмеження щодо військових спеціальностей, які можуть отримати жінки.

Чому дівчата обирають таку професію, як навчаються та про стереотипи щодо жінок на флоті Суспільному розповіли курсантки Інституту Військово-Морських Сил НУ "Одеська морська академія" Анастасія, Вікторія та Валентина.

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС
Курсантки Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА". Суспільне Одеса

Чому обрали навчання в Інституті Військово-Морських Сил НУ "ОМА"

28-річна Анастасія — курсантка 3 курсу Інституту ВМС НУ "ОМА". Дівчина з дитинства мріяла служити українському народу, адже її дідусь був військовим моряком. До вступу в інститут два роки служила в дивізіоні надводних кораблів.

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС
Анастасія під час змагань. З архіву Анастасії

"Подобалося служити, але все ж захотілося підвищити рівень свій. Мені з дитинства казали, що в мене командирський голос і мені необхідно йти в армію. Також в мене дідусь був військовим моряком і коли я все ж пішла служити на флот, він дуже пишався мною. Коли пішла служити в дивізіон, там повідомили, що можна вступити до Інституту Військово-Морських Сил та здобути вищу освіту, звання лейтенанта, і я захотіла підвищити свій рівень, навчитися і вийти більш кваліфікованим військовослужбовцем".

18-річна курсантка 2 курсу Вікторія закінчила Військово-морський ліцей імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного. Продовжити навчання в інституті її мотивували викладачі:

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС
Курсантка Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА" Вікторія. Суспільне Одеса

"Мені подобалося навчатися в ліцеї, я зрозуміла, що це моє. Потім почалася повномасштабна війна і я зрозуміла, що для мене немає іншого шляху, я не можу залишатися осторонь від усього цього. Я вступила до інституту вже під час війни, тому усвідомлювала, на що йду, розуміла, що відбувається. Це було свідоме рішення для мене. Родичі мене у цьому підтримують".

19-річна Валентина — курсантка 3 курсу. Як і Вікторія також навчалася у Військово-морському ліцеї імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного.

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС
Курсантка Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА" Валентина. Суспільне Одеса

"Мені завжди дуже подобалося море, хоча я з Вінницької області, але захоплювалася морем. Тому вирішила зв’язати своє життя з Військово-Морськими Силами ЗС України. До вступу в інститут я навчалася в одеському ліцеї Військово-Морських Сил імені віцеадмірала Безкоровайного. На той час спілкувалася з курсантами інституту, мені сподобалося як вони розповідали про навчання і побут. Тож вирішила вступити саме сюди".

Як відбувається навчальний процес

Валентина: Розпорядок дня у нас такий: підйом о 06:00, о 6:10 ранкова фізична зарядка, потім сніданок. Далі ми збираємось на заняття, які тривають до 13:30, потім обід. Після обіду в нас або додаткові пари, або самостійна підготовка. Ближче до вечора — якість заходи з фізичної культури або тренування. Далі вечеря, вільний час, вечірня перевірка і відбій.

Студентів старших курсів відпускають у "звільнення" додому, там вони вже можуть займатися особистими справами. Молодші курси можуть виходити на вихідні й деколи у бідні дні ввечері.

У нас діють певні правила щодо зовнішнього вигляду. Наприклад, волосся має бути зібраним, манікюр охайним. Макіяж дозволяється, але, звичайно, щоб він не був яскравим, щоб це мало гарний вигляд у поєднанні з військовою формою.

Анастасія: Наразі ми поглиблено вивчаємо загальні військові дисципліни, такі як тактична медицина, озброєння, склад та будова корабля. Також у нас є багато спортивних секцій, які розвивають витривалість і силу. Є заняття зі стрільби, де вдосконалюємо свої навички. Мені найбільше подобається стрільба, адже кожен військовослужбовець зобов’язаний покращувати свої навички.

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС в Одесі
Анастасія. З архіву Анастасії

Вікторія: Із навчальних дисциплін мені найбільше подобається тактична медицина. Це нове впровадження в нашу програму і це важливо, враховуючи події в нашій країні. Тому, поглинаємо знання, щоб застосовувати їх у майбутньому.

Плани на майбутнє

Анастасія: Служити, захищати країну свою від загарбників. Можливо, це буде не флот, а морська піхота. Тому що піхота є компонентом Військово-Морських Сил, вона активно бере участь на фронті у бойових діях. Тому, скоріше за все, я піду туди. У майбутньому планую виходити в море, але у зв’язку з повномасштабним вторгненням немає можливості.

Вікторія: Після навчання я планую допомагати військовослужбовцям з їхнім моральним станом. Якщо війна триватиме й надалі, то після навчання стоятиму за свою державу на полі бою. Я дуже сподіваюся, що війна закінчиться найближчим часом, але, попри все, хочу продовжувати працювати за спеціальністю та у Військово-Морських Силах ЗС України.

Жінки на флоті: інтерв'ю з курсантками інституту ВМС
Курсантка Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА" Вікторія разом із однокурсниками. З архіву Вікторії

Про гендерні упередження щодо жінок на флоті

Анастасія: На початку люди з недовірою ставилися, говорили: "Ну як так? Ти ж дівчинка. Як ти там взагалі справляєшся?" Згодом я розвіяла їхні сумніви. Деякі з повагою відносяться, дехто з рідних переживає: "Як ти там? Це ж наряди, багато всього, ти не встигаєш жити особисте життя". Але я справляюся, мені це подобається і я йду до своєї мети.

Існують стереотипи, що жінка взагалі має займатися тільки хатніми справами, виховувати дітей, а в армії немає можливості, на чиюсь думку, займатися особистим життям та виховувати дітей. Але особисто я встигаю виховувати дев’ятирічну доньку, встигаю вчитися і вдосконалювати свої військові навички. Люди бачать мої результати. Таким чином я зруйнувала цей стереотип.

Валентина: Загалом я стикалася з численними стереотипами ще в ліцеї, тобто п'ять років тому. Наразі я помічаю, що цих стереотипів стає менше. Багато жінок вступає до лав ЗСУ і своїми діями спростовують стереотипи.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок