"Ударом знаходить міну": на Миколаївщині фермери створили трактор, за допомогою якого розміновують поля

"Ударом знаходить міну": на Миколаївщині фермери створили трактор, за допомогою якого розміновують поля

Трактор для розмінування поля на Миколаївщині
Трактор для розмінування поля на Миколаївщині. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

На Миколаївщині аграрії "ПАЕКТОВ "СП "Південна Аграрно-Експортна Компанія"." розробили трактор, який здатен розміновувати територію. Його мета – знаходити протитанкові міни та "пелюстки" на полях, які надалі оброблюватимуть фермери.

Про це восьмого травня кореспондентам Суспільного розповів інженер господарства Павло Марковський.

Машину для розмінування розробили на базі білоруського трактора МТЗ-80 для того, щоб проходити небезпечні ділянки замінованих полів.

"Все було зроблено для того, щоб мінімізувати витрати на підрив самої техніки. Трактор керується дистанційно, таким простим пультом. Це сама проста китайська схема з "розумного дому". Кермо було зроблене з ланцюгового редуктора та шурупокрута. Це сама дешева схема на сьогодні", – розповідає Павло Марковський.

Інженер господарства "ПАЕК" Павло Марковський
Інженер господарства "ПАЕК" Павло Марковський. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

У 2023 році було 12 підривів на мінах, тому виникла ідея створити такий трактор, розповідає інженер.

Машина не розроблена, щоб витримати протитанкову міну, а більше, щоб її знайти. На наступну міну буде йти інший трактор.

Над розробкою трактора працював Павло разом із колегою у вільний від роботи час. Витратили на це приблизно пів року. Інженер говорить, це найдешевший спосіб розмінування полів.

"Тисячу доларів за гектар беруть фахівці з розмінування, а цей трактор коштує чотири тисячі доларів – це максимум. І 60 тисяч гривень нам обійшлось дистанційне керування разом з цим барабаном", – зазначає Павло Марковський.

Пульт для дистанційного керування трактора
Пульт для дистанційного керування трактора. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Вдень цей трактор може опрацювати два-три гектари, каже аграрій. Крім того, його орієнтовна швидкість становить п’ять кілометрів на годину.

Дистанційна система вся працює на візуальний контакт. Цей пульт "бере" 300 метрів. Це більш-менш безпечна відстань для того, щоб можна було десь заховатися. Коли трактор працює по полю, він працює ділянками.

"Цей трактор зроблено, щоб зберегти життя людині, яка буде або працювати на полі, або об’їжджати це поле, або десь стане на обочині. Я вважаю, що це не дуже така дорога техніка: вона не дорожче, ніж людське життя", – зауважує Павло Марковський.

Трактор для розмінування поля на Миколаївщині
Трактор для розмінування поля на Миколаївщині. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Станом на травень 2024 року фахівці "ПАЕК" також розробляють новий трактор, який прибиратиме майже до 90% вибухонебезпечних предметів.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок