Вакансії для людей з інвалідністю: облаштування робочих місць на Миколаївщині

Вакансії для людей з інвалідністю: облаштування робочих місць на Миколаївщині

Працівники в офісі
Працівники в офісі. Getty Images

У Миколаївській області станом на четверте травня 2024 року у Службі зайнятості налічується понад 200 вакансій для людей з інвалідністю. За державною програмою роботодавцям виплачують компенсації за облаштування таких робочих місць.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла заступниця начальника управління реалізації політики зайнятості Миколаївського обласного центру зайнятості Наталя Попель.

За словами Наталі Попель, база вакансій для людей з інвалідністю налічує 232 робочі позиції.

"Не дуже багато вакансій: по Миколаївському району — 169, Вознесенський район — 52, Первомайський — 11, по Баштанському району взагалі відсутні. Це лікарі, медпрацівники різної спеціалізації, бухгалтери, продавці, озеленювачі, кваліфіковані працівники робітничих професій — слюсарі, швачки, підсобні робітники", — каже співробітниця обласного центру зайнятості.

Роботодавці, які подають вакансії для інвалідів, є великими, для них встановлений значний норматив для працевлаштування. Наприклад, Первомайський міськводоканал, Миколаївська ТЕЦ, "Миколаївобленерго", Южноукраїнська станція "Енергоатом", "Миколаївоблтеплоенерго", "Миколаївелектротранс".

Які переваги мають підприємства при працевлаштуванні людей з інвалідністю

У служби зайнятості є активні програми щодо допомоги роботодавцям. Їх реалізують відповідно до Постанови КМ України №893 "Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю", пояснює Наталя Попель.

"Є роботодавці, що отримали вже компенсацію, з Баштанського району товариство "Агротранс-2021", КП "Вознесенське міжміське бюро технічної інвентаризації", у Первомайському районі фермерське господарство "Софія". Працевлаштовані люди з другою групою інвалідності на посади: оператор комп'ютерного набору — дві людини, та на посаду обліковця з реєстрації бухгалтерських даних", — говорить посадовиця.

Сума компенсації роботодавцям за 2023 рік склала від майже 55 тисяч до 67 тисяч гривень. Це вартість обладнання за облаштування робочого місця людини з інвалідністю.

"Перешкода — не завжди відповідають подані роботодавцями вакансії тому, що людині можна робити, що медико-соціальна експертна комісія дозволяє. Буває, що людина виявляє бажання, проходить медогляд, але здоров'я не дозволяє працювати на тій вакансії, що подана роботодавцем", — розповіла Наталя Попель.

Повертаються ветерани, які мають інвалідність, портрібно працювати з роботодавцями, щоб працевлаштовувати ветеранів, заохочувати обидві сторони.

Зі слів директорки Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ірини Чекарь, крім фінансової допомоги, дотацій та позик від держави на створення і переоснащення робочих місць для людей з інвалідністю, підприємства мають пільгу при сплаті соціального внеску.

"Сплачують єдиний соціальний внесок за пільговою ставкою 8,41 відсотка замість 22 відсотків. Також підприємствам виплачують компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Переваги — це соціальна відповідальність бізнесу, скорочення плинності кадрів, інноваційність у підходах до організації робочого простору і процесів у разі влаштування людей з інвалідністю", — говорить Ірина Чекарь.

Норматив робочих місць

Ірина Чекарь зауважує, норматив робочих місць при працевлаштуванні людей з інвалідністю передбачений Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

"За статтею 19, норматив у розмірі чотирьох відсотків чисельності штатних працівників облікового складу за рік. А якщо працює від 8 до 25 людей, у кількості одного робочого місця. Суб'єкт господарювання самостійно розраховує кількість таких робочих місць", — говорить начальниця обласного відділення Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.

У 2023 році не виконали норматив по створенню робочих місць 444 підприємства області, то у цьому році не виконали 273. Ці цифри свідчать про те, що наші суб'єкти господарювання більш відповідально ставляться до виконання законодавства щодо створення робочих місць для інвалідів.

За словами Ірини Чекарь, Міністерство соціальної політики України розробляє механізм, що полегшить підприємствам пошук людей з інвалідністю.

"Фонд буде отримувати від Пенсійного фонду інформацію про людей з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані. Цю інформацію надаватимуть до Державної служби зайнятості і коли роботодавець буде туди звертатись, то відповідний перелік служба надаватиме і буде підшукувати людей. Форма і порядок ще у розробці у Міністерстві, скоріше буде вже запроваджена у 2025 році. Принаймні списки служба зайнятості отримує вже цього року від ПФ", — пояснила посадовиця.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок