"Дотримання простих правил рятує життя": як на Миколаївщині працюють класи безпеки

"Дотримання простих правил рятує життя": як на Миколаївщині працюють класи безпеки

Фахівці ДСНС розповідають дітям про мінну небезпеку
Фахівці ДСНС розповідають дітям про мінну небезпеку. Миколаїв, 17 жовтня 2023 року. Фото: Архів Суспільне Миколаїв

У Миколаївській області безпечному поводженню з вибухонебезпечними предметами, у надзвичайних ситуаціях навчають у класах безпеки. Діють стаціонарні та мобільні класи. Слухачами можуть бути не тільки діти, а й дорослі.

Про це йшлось у етері "Українського радіо. Миколаїв".

Головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Миколаївській області Олександр Русавський говорить, станом на 21 квітня на території області функціонує 56 класів безпеки. Відкривають класи як у навчальних закладах, так і на базі підрозділів ДСНС.

У Вознесенському районі — 18 класів, у Первомайському — 16 класів, у Баштанському — 10, у Миколаївському — 12. У 2023 році відкрили 39 таких класів, вже у 2024-му — 13 класів. Перший клас відкрили у Вознесенську на базі ліцею Тараса Шевченка.
Діти під час лекції приміряли амуніцію рятувальників, Миколаїв, 12 березня 2024 року
Діти під час лекції приміряли амуніцію рятувальників, Миколаїв, 12 березня 2024 року. Суспільне Миколаїв/Катерина Волощенко

"За рекомендаціями Міністерства освіти і науки України у класах безпеки пропонують створювати п'ять зон: пожежної, мінної безпеки, медицини, ігрова і мультимедійна зони. А вже наповнюється навчальним матеріалом, інтерактивними засобами, мільтимедією — тут більш творча, інноваційна робота зі створення середовищ", — говорить Олександр Русавський.

Коли дитина у класі одягає форму рятувальника, поліцейського, дитячий бронежилет чи інше спорядження, проходить смуги перешкод, пробує себе у ролі рятувальника тощо, то підхід до навчання змінюється.

Зі слів Олександра Русавського, в області діють два мобільні класи безпеки: один дислокується на базі ГУ Нацполіції, один — при ГУ ДСНС. Щотижня відбуваються 3-4 виїзні заходи. Взагалі в Україні працюють 15 мобільних класів.

Перші виїзди ми протестували у межах міста, потім поїхали до Баштанського району, у деокупований населений пункт. Перший захід відбувся з дітьми, які перебували в окупації.
Поліцейський розповідає дітям про правила дорожнього руху, 17 жовтня 2023 року
Поліцейський розповідає дітям про правила дорожнього руху, 17 жовтня 2023 року. Фото: Суспільне Миколаїв

"Виїзди плануємо заздалегідь за заявками закладів освіти, громад. Основна вимога — дотримання безпекових вимог, поряд укриття. Оскільки заклади освіти у нас взагалі не працюють, проблематично це зробити. Але є бажаючі і збирають дітей, ми під'їжджаємо до навчального закладу, працюємо. Декілька заходів з дорослими були у Снігурівці, адже найчастіші випадки підриву на ВНП трапляються саме на деокупованих територіях або на суміжній території", — зауважив головний інспектор.

Спорядження в інтерактивному класі, 12 березня 2024
Спорядження в інтерактивному класі, 12 березня 2024. Суспільне Миколаїв/Катерина Волощенко
Особливість інтерактивного стаціонарного класу — використання новітніх технологій: інтеративна підлога, окуляри. Наразі розробляємо графік відвідування класу по 10-15 людей, вік бажано від 6 до 14 років. Тривалість занять від 30 хвилин до години.

Діти в ігровій формі краще засвоюють інформацію, тому ефективніша робота, говорить пресофіцер ГУ ДСНС України в Миколаївській області Артем Вагін.

Це допоможе в майбутньому, якщо доведеться стикнутись з тими чи іншими небезпеками. Результат — діти знають про небезпеку і розуміють, як поводитись.

"Після закінчення заходу ставимо запитання: "Що нового дізнались?" Приємно, що багато відповідей: "Ми це вже знаємо, але ви нам показали і розказали нове, ми обов'язково врахуємо". Дорослим також ніколи навчатись не пізно. Нехай не вводить в оману слово"клас", мовляв, це для дітей. Ніколи не пізно вчитись, тим паче зараз, коли стикаємось з новими загрозами", — сказав Артем Вагін.

Що відомо

  • За даними ГУ ДСНС у Миколаївській області, за перші три місяці 2024 року на Миколаївщині зареєстровано 10 випадків з вибухонебезпечними предметами, загинули чотири людини, травмовані 14 людей. У 2023 році таких випадків було 57, загинули 17 людей, із них — одна дитина, травмовані 56 людей, із них — шість дітей.
  • До Миколаївщини у жовтні 2023 року прибув один із 15 автомобілів, обладнаних фондом "UNICEF Ukraine", як мобільний клас безпеки.
  • У Миколаєві діє єдиний в місті інтерактивний клас безпеки. Перше заняття відбулося одразу після відкриття 12 березня 2024 року.
На початок