Через війну на Миколаївщині пошкоджені понад сто об'єктів культури

Через війну на Миколаївщині пошкоджені понад сто об'єктів культури

Через війну на Миколаївщині пошкоджені понад сто об'єктів культури
Будівля театру після обстрілу. Миколаїв, 22 вересня 2022 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

У Миколаївській області станом на 11 жовтня через військові дії пошкоджені 116 об'єктів культурної інфраструктури, із них — 22 пам'ятки національного та місцевого значення, 51 культова споруда. У відновленні перевагу надають об'єктам культурної спадщини. Місце, споруда, комплекс, їхні частини, пов'язані з ними рухомі предмети, а також території чи водні об'єкти, що мають цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність.

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" розповіла начальниця управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації Олена Буберенко.

За словами Буберенко, внаслідок російських обстрілів в області 16 закладів культури зруйновані вщент, дві пам'ятки — одна пам'ятка монументального мистецтва, одна пам'ятка історії, п'ять культових споруд.

"Із 20 об'єктів, що потребували першочергових заходів з ліквідації наслідків обстрілів росіян, вже вжили майже на всіх, крім трьох. Вони зазнали більших пошкоджень і на них потрібні суттєві роботи, комплексна реставрація", — сказала посадовиця.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей, березень 2023 року
Миколаївський обласний краєзнавчий музей, березень 2023 року. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Відповідно до законодавства, каже Олена Буберенко, першочергові заходи з ліквідації наслідків вживають власники. Але з обласного бюджету станом на 11 жовтня виділили майже 22 мільйони гривень на відновлення закладів культури обласного підпорядкування.

"Відновлені три заклади — Обласний палац культури, Миколаївський фаховий коледж музичного мистецтва та Миколаївський обласний краєзнавчий музей, що розташований в пам'ятці архітектури національного значення "Старофлотські казарми". Тривають роботи ще на одному об'єкті, що є пам'яткою архітектури місцевого значення — Театр Монте. Розробляють проєктну документацію на Миколаївський фаховий коледж культури й мистецтв, де був дах пошкоджений", — говорить Олена Буберенко.

Два об'єкти — Миколаївська гімназія імені Миколи Аркаса та Миколаївський міський палац культури "Корабельний", що зазнали дуже суттєвих руйнувань, плануємо відновити за допомогою міжнародних партнерів. Країна Данія вже розглядає ці об'єкти щодо допомоги у відновленні.

"Ще влітку 2022 року евакуювали за межі Миколаївської області всі культурні цінності з обласних музеїв, також з музеїв Баштанської, Очаківської громад. І будуть зберігатися у сховищах до кінця дії воєнного стану. Рідкісні видання бібліотек також законсервовані, у безпечних місцях. У нас майже зруйноване приміщення Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, там пошкоджена й техніка. На сьогодні ми маємо гроші, щоб відновити обладнання і забезпечити роботу закладу", — зазначила начальниця управління культури.

Що відомо про пам'ятки культури

  • За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на 29 вересня 2023 року внаслідок повномасштабної російської агресії пошкоджені 1702 об'єкти культури. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.
  • Пошкоджені та зруйновані заклади культури на території 262 територіальних громад (17,8 відсотка від загальної кількості громад України). Зокрема, у Миколаївській області — 42 відсотки територіальних громад.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок