Єдиний у світі. У Кропивницькому запрацював музей історії української хореографії

Єдиний у світі. У Кропивницькому запрацював музей історії української хореографії

Єдиний у світі. У Кропивницькому запрацював музей історії української хореографії
Одна з трьох виставкових зал музею. Фото: Суспільне Кропивницький

У центрі Кропивницького 20 вересня запрацював музей історії української хореографії. До цього він був розташований за 30 кілометрів від міста – на території заповідника-музею Івана Карпенка-Карого "Хутір Надія", де заклад працював з 2004 року. Музей оновили, та показують відвідувачам не всі експонати. Суспільне побувало на відкритті оновленого музею.

Під час повномасштабної війни найцінніші експонати – міжнародні нагороди артистів та сценічні костюми – сховали, розповіла завідувачка музею Оксана Чонтай. Решту – світлини, афіші, публікації та сценічні костюми перевезли в приміщення краєзнавчого музею, колишню будівлю Національного банку.

Щоб виконувати свою функцію, музей має бути розташований в середмісті, сказав керівник обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко. З його слів, додаткового фінансування на облаштування експозиції на новому місці не отримували, робили все коштом краєзнавчого музею.

Усього, сказав керівник музею, мають шість тисяч експонатів. Та переважна частина експозиції не є основним фондом. Основний фонд не виставляють з міркувань безпеки.

"Тут усе, що стосується історії українського хореографічного мистецтва. Загалом України, бо це не лише про Кіровоградщину, а й про Україну. Тому що це перший в Україні і єдиний у світі такий музей".

Фонд музею продовжують поповнювати й під час війни, розповіла завідувачка музею. У музеї – три зали, одна з яких – про історію заслуженого хореографічного ансамблю "Ятрань", створений 1949 року в Кіровограді, нині Кропивницький.

"Це був маленький провінційний колектив, учасниками якого були непрофесійні танцівники. Але завдяки своєму керівнику, народному артисту Анатолію Кривохижі, вони досягли світової слави. Їм аплодували найбільші зали Америки, Канади, і Великої Британії. Тому наше місто і вважають танцювальною столицею".
Ятрань-Анатолій Кривохижа-музей хореографії кроп
Експонати із зали, присвяченої ансамблю "Ятрань". Фото: Суспільне Кропивницький

Крім світлин, у музеї можна переглядати відео про історію українського народного танцю та про танцівників, які стали на захист України.

Зі слів завідувачки, музей працює з понеділка по п’ятницю.

На початок