Шість аварій за два тижні. Жителі села на Кіровоградщині просять встановити камери відеофіксації на аварійній ділянці

Шість аварій за два тижні. Жителі села на Кіровоградщині просять встановити камери відеофіксації на аварійній ділянці

Шість аварій за два тижні. Жителі села на Кіровоградщині просять встановити камери відеофіксації на аварійній ділянці
Аварійна ділянка дороги у селі Суботці Кіровоградської області. Фото: Суспільне Кропивницький

"Страшно, але ми звикли", – каже житель села Суботці Кропивницького району Микола Чечой. Місяць тому під час автомобільної аварії в його подвір’я в’їхала вантажівка. За підрахунками голови громади Андрія Борідченка, протягом двох тижнів березня у Суботцях сталось шість автомобільних аварій. Всі – на одній дорозі. В чому причина аварійності і як намагаються її усунути?

"О 10-й годині вечора я був у хаті й почув стукіт. Вийшов, а машина уже стоїть у дворі", – так Микола Чечой згадує аварію. Машина знесла частину паркану та вивернула бетонну брилу з фундаменту. "І людину витягують звідти, добре, що жива. Страшно, але ми звикли".

"Страшно, але ми звикли". У Суботцях на Кіровоградщині є ділянка дороги з підвищеною аварійністю
Аварія в Суботцях біля будинку Миколи Чечоя. Фото: Андрія Борідченка

Перед тим, як в’їхати на подвір’я Миколи Чечоя, вантажівка знесла кам’яний хрест вагою 10 тонн, каже голова громади Андрій Борідченко. Хрест стояв на в’їзді у село Суботці 24 роки.

"Страшно, але ми звикли". У Суботцях на Кіровоградщині є ділянка дороги з підвищеною аварійністю
Аварія в Суботцях. Вантажівка знесла хрест на в'їзді у село. Фото: Андрія Борідченка

"Страшно, але ми звикли". У Суботцях на Кіровоградщині є ділянка дороги з підвищеною аварійністю
Фото: Суспільне Кропивницький

"Страшно, але ми звикли". У Суботцях на Кіровоградщині є ділянка дороги з підвищеною аварійністю
Микола Чечой біля свого двору у селі Суботці Кіровоградської області. Фото: Суспільне Кропивницький

Сусід Миколи Чечоя Олександр Савченко розповів, під час аварії був вдома.

"Був сильний свист і страшний удар. Цей хрест був майже біля воріт нашого сусіда Миколи. Машина повністю була знищена цим ударом, плюс вибили людині паркан і знесли дерево. Швидкість була, я так приблизно думаю, не менше 80-90 кілометрів на годину, кабіна сплюснута! Я не знаю, як водій вцілів там. Ми ломом його витягували, потім швидка приїхала, ДСНС, поліція, все це фіксували".

На повороті в село Суботці швидкість руху регулює дорожній знак – 40 кілометрів за годину. "І ніхто тут на знаки не реагує, — говорить Олександр Савченко. – Літають, що дитину страшно в школу відпускати. Бо вони йдуть прямо на цьому повороті на обгін, фури!".

Знак обмеження швидкості руху встановили після аварії вантажівки, яка збила кам’яний хрест – каже житель села Юрій Гарбуз. "Ніколи знаків ніяких не було. Тільки показник, що це населений пункт "Село Суботці". З’явилися знаки через три дні. Встановила дорожня служба, мабуть, після великої аварії, яка трапилася біля хреста. Потім через тиждень трапилася ще одна аварія, мабуть, днів п’ять, на самому мосту, дві фури, лобова була".

Юрій Гарбуз вважає, водії не завжди орієнтуються, що за поворотом село: "Тільки після повороту бачать, що це населений пункт, світло в хатах. В туман важче зорієнтуватися".

Щоб усунути аварійність на цій ділянці дороги, звертались до патрульної поліції – каже голова громади Андрій Борідченко. Керівник департаменту патрульної поліції області Іван Спридонюк відповів: "За період з 1 січня 2022 року по 20 березня 2023 року на території села Суботці згідно з інформацією "Порталу Національної поліції України" зареєстровано 6 дорожньо-транспортних пригод".

Андрій Борідченко показує відповідь патрульної поліції області
Андрій Борідченко показує відповідь патрульної поліції області. Фото: Суспільне Кропивницький

Андрій Борідченко говорить – це не правда: "За останні два тижні вже шість відбулося".

Голова громади пропонує на аварійній ділянці у селі, на дорозі "Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка-Ізварине" встановити системи автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Самотужки це зробити громаді буде важко – за підрахунками голови коштуватиме понад один мільйон гривень. Громада може взяти участь у співфінансуванні проєкту зі службою автодоріг Кіровоградської області.

У службі встановлювати камери не планують, бо це питання поліції, каже заступниця директора Жанна Петрович. "Камери автоматичної фіксації руху знаходяться у них на балансі, вони їх встановлюють і регулюють. Єдине що ми можемо і робимо для того, аби знизити аварійність на даній ділянці – це розмітка, тимчасові знаки й постійні, коли буде завершено ремонт".

Коментувати ситуацію щодо аваріій у Суботцях не можуть, сказав Суспільному речник патрульної поліції області Дмитро Поперешняк. Чому, не пояснив. Сказав, встановленням камер відеофіксації порушень правил дорожнього руху поліція не займається — це компетенція Суботцівської громади.

Читайте також

  • Затоплені пляжі, пасовища, дороги й дачі: наслідки паводка у двох громадах Кіровоградщини
  • На Кіровоградщині на 14-річного школяра впала гойдалка. Дитина в лікарні
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок