Як допомогти людині пережити втрату майна

Як допомогти людині пережити втрату майна

Як допомогти людині пережити втрату майна
. Фото ілюстративне: Суспільне

Втрата майна у людини може викликати тяжкий емоційний стан, який прирівнюється до втрати близької людини. Адже, за словами сімейної психологині Ірини Марасіне, психіка реагує та проходить ці етапи втрати однаково та потребує підтримки зі сторони рідних та соціуму.

Хтось вважає, що втрату близької людини не можна прирівнювати із втратою майна. Втім, за словами психологині, тяжкість емоційних переживань можуть бути однаковими й переживати втрату дому або улюбленої роботи та здоров‘я, людина може так довго, як і горювання за близькою людиною.

"У цій ситуації тим, хто поряд, дуже тяжко зрозуміти стан цієї людини. Адже ніхто не помер, а людина може часто плакати, сумувати, западати в агресію, апатію, заперечення або інші глибокі душевні переживання. Для психіки немає значення втрачений улюблений об‘єкт був людиною, чи домом. Психіка реагує та проходить ці етапи втрати однаково і також потребує підтримки зі сторони рідних та соціуму", — пояснює Ірина Марасіне.

Поради з попередньої статті про підтримку у переживанні втрати близької людини у випадку з переживанням втрати майна актуальні, каже сімейна психологиня. Окрім того, стануть корисними й інші поради.

Поради для самодопомоги як пережити втрату майна

1. Не тікайте від гарних спогадів про гарні посиденьки з друзями у втраченому домі. Звісно вони можуть вас засмучувати, бо ви сумуєте і це нормально. Спробуйте створити нові спогади у новому домі. Пора запросити друзів на чай.

2. Подумайте про відчуття безпеки на новому місці. Запитайте та знайдіть відповідь на питання: що я можу додати у це місце, щоб воно мені відчувалось по-домашньому тепло, затишно та безпечно?

3. Спробуйте знайти однодумців. Тих, хто вже має такий досвід. Підтримка один одного завжди додає впевненості та відчуття захисту.

4. Подумайте про відбудову зруйнованого після перемоги. Спробуйте уявити ваш дім відбудованим. Яким він буде?

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок