Як пережити втрату близької людини: поради сімейної психологині

Як пережити втрату близької людини: поради сімейної психологині

Як пережити втрату близької людини: поради сімейної психологині
. Фото: Ірина Марасіне

Втрата близької людини — це те, що стосується кожного. Бо людина або вже стикалася з цими переживаннями, або зустрінеться з ними в майбутньому. Сімейна психологиня Ірина Марасіне розповіла Суспільному Хмельницький, як підтримати людину, яка переживає горювання.

За словами Ірини Марасіне, переживання втрати є природним процесом, яке не потребує лікування. Та не існує правильного, або не правильного реагування при переживанні втрати. Кожна людина цей стан проживає по-своєму.

Є теорія про п‘ять стадій горювання: заперечення, гнів, компроміс, депресія та прийняття. Та людина може переживати всі ці стадії у хаотичному порядку.

"Цей досвід ніхто не повинен переживати наодинці. Тож підтримка рідних, друзів та соціуму це те, що необхідно у переживанні горювання. І на цьому етапі багато людей губляться і не знають, що сказати, або що зробити задля ефективної підтримки", пояснює психологиня.

П‘ять порад від Ірини Марасіне, як підтримати людину, яка переживає горювання:

  1. Безумовне сприйняття реакцій та переживань людини (гнів, сльози, плач, або інші реакції).
  2. Допоможіть організувати ритуали прощання.
  3. Виражайте співчуття у доречній формі. Не треба казати довгих промов, достатньо сказати, що ви щиро переживаєте. Не поширюйте історію горя людини у соціальних мережах без її дозволу.
  4. Уважно вислуховуйте та проговорюйте з цією людиною її сум та біль.
  5. Спогади це дуже важливо, тож можна влаштовувати вечори пригадування світлих моментів про загиблого.

За словами психологині, горювання це довгий та емоційно навантажений природний процес, в якому людина може перебувати до двох років. При відчутті дуже сильних емоцій, за словами Ірини Марасіне, можна використовувати техніки "заземлення", про які вона розповідала у попередній статті.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок