Понад 51 тисяча людей відвідала виставку "Боривітер", присвячену життю й творчості мисткині Алли Горської

Понад 51 тисяча людей відвідала виставку "Боривітер", присвячену життю й творчості мисткині Алли Горської

Виставку "Алла Горська. Боривітер" відвідала понад 51 тисяча людей
Роботи Алли Горської на виставці "Алла Горська. Боривітер". Фото: Український дім

За шість тижнів виставку "Алла Горська. Боривітер" в "Українському домі" прийшла подивитися понад 51 тисяча відвідувачів. Тільки на вихідних кількість гостей сягала від 2 до 3 тисяч.

Про це 30 квітня розповіла директорка Національного центру "Український дім" Ольга Вієру.

"Виставка потрапила у живий оголений нерв і зрезонувала надпотужно. Ще на етапі задуму було очевидно, що проєкт викличе інтерес, але міру цього інтересу навіть ми, організатори проєкту, уявити собі не могли", — йдеться у її дописі.

Вона також додала, що близько 10 тисяч гостей відвідали виставку безкоштовно, згідно зі спеціальною програмою "Українського дому".

За словами Вієру, підтримка проєкту в соцмережах теж стала безпрецедентною: гості після виставки закликали своїх друзів прийти й ознайомитися особисто.

"Для нас було дуже важливим представити Горську не жертвою, а вільним птахом, який надихає силою, стійкістю, прагненням справедливості і правди. Висвітлити цю постать в усій її потужності. Цій ідеї була підпорядкована уся експозиція і сценографія проєкту. Все вдалося, відвідувачі відчули цей настрій. Відгуки були виключно позитивними або ж захопленими"

Директорка "Українського дому" додала, що над організацією проєкту працювало 85 людей, з них 67 працівників закладу, творча група з 20 осіб та 4 куратори.

Про виставку "Боривітер" та Аллу Горську

У межах експозиції "Алла Горська. Боривітер" можна було побачити понад сто робіт художниці: живопис, графіку, ескізи монументальних робіт з музейних і приватних колекцій, а також архівні матеріали, що висвітлюють творчу й громадську діяльність мисткині.

Спеціально для виставки художники Олексій Сай та Микола Марусик створили аудіовізуальну інсталяцію за мотивами її знищеного у 1964 році вітража "Шевченко. Мати".

А видавництво "Родовід" готує до друку каталог виставки "Алла Горська. Боривітер".

Алла Горська художниця, монументалістка, діячка правозахисного руху, яскрава представниця руху шістдесятників. Її роботи знищили за вказівкою спецслужб, а саму її вбили у віці 41 року за нез'ясованих обставин.

Сьогодні весь творчий доробок Горської-монументалістки практично втрачено: більшість її робіт потрапила під окупацію ще 2014 року, на підконтрольній Україні території збереглися тільки дві мозаїки.

Останні дні п'ять днів виставки (з 24 по 28 квітня) в "Українському домі" тривав фестиваль "Борифест". Його вирішили провести через "широкий суспільний резонанс".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок