Расизм, скандали, всесвітня популярність та зумерський сленг: 10 фактів про Аю Накамуру, яка має відкрити Олімпіаду 2024

Расизм, скандали, всесвітня популярність та зумерський сленг: 10 фактів про Аю Накамуру, яка має відкрити Олімпіаду 2024

Ая Накамура має виступити на церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор 2024
Французька співачка Ая Накамура. Колаж — Вікторія Желєзна/Суспільне

Співачка Ая Накамура оголошена хедлайнеркою церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 в Парижі, де має переспівати іконічну Едіт Піаф.

Вибір артистки для такої події спричинив національний скандал: праві політики та консерватори почали обговорювати колір шкіри артистки, "недостатню французькість" та "вульгарність" її одягу. На її захист став президент Франції Емманюель Макрон, зазначивши, що "Ігри та церемонії мають нагадувати нас (французів, — Ред.). Вона є частиною французької культури й французької музики".

Та хто така Ая Накамура та як склався шлях однієї з найпопулярніших французьких артисток? Розповідаємо у матеріалі.

1. Вийшла з касти музикантів

Ая Даніоко (справжнє ім'я співачки) народилася в столиці Малі Бамако в сім'ї "гріотів" — представників традиційної західноафриканської касти професійних музикантів, співців та казкарів.

У шість років родина Аї переїхала з нею до Франції, де співачка виросла в Ольне-су-Буа, передмісті Парижу. Вона є найстаршою дитиною в сім'ї з п'яти дітей.

2. Хотіла стати модельєркою

Спершу Ая хотіла стати дизайнеркою та вивчала моду в Ла Курневі. Але згодом зрозуміла, що перегоріла, та вирішила зайнятися співом. Утім, пізніше, ставши попзіркою, Ая Накамура таки повернулась до моди, створивши капсульну колекцію для бренду спідньої білизни Undiz.

3. Взяла псевдонім на честь японського супергероя

Ая Даніоко, мабуть, точно дивилася американський серіал "Герої", адже придумала псевдонім, поєднавши своє ім'я із прізвищем одного з персонажів — супергероя Хіро Накамури, який мав здібності телепортації та подорожування в часі.

4. Дебютний альбом — одразу платиновий

У 2016 році Ая Накамура підписує договір з лейблом Rec. 118, що є сублейблом Warner Music France. А вже у вересні 2017-го вона видала перший студійний альбом Journal intime, на якому вийшов її перший великий хіт — Comportement. Альбом одразу став платиновим у Франції (досягається після 100 000 продажів).

У музиці Ая Накамура поєднує поп, R&B, зук, афробіт та урбан.

Платівка складалась з 19 пісень. Шість синглів з неї потрапити в топчарти Франції.

5. Як Djadja зробила артистку всесвітньо відомою

Світова популярність прийшла до Аї Накамури наступного року після релізу альбому.

У 2018-му артистка випускає другий студійний альбом Nakamura, провідним синглом якого стає Djadja. Згодом до пісні виходить кліп, який станом на зараз має 957 мільйонів переглядів.

Пісня очолює чарти у Франції, Нідерландах та Румунії, займає місця топової двадцятки у чартах Бельгії та Іспанії та посідає 57 сходинку в глобальному чарті Billboard.

У другому альбомі Аї Накамури також виходять її інші хіти, які очолюють топову десятку у Франції: Pookie, Soldat і 40 %. Кліп на трек Pookie стає найбільш переглянутим відео у Франції.

Альбом Nakamura отримує статус діамантового з понад півмільйонними продажами. Альбом досягає 1 мільярда прослуховувань на Spotify, а сама Ая стає першою франкомовною жінкою, яка досягає цього результату.

The New York Times охрещує Аю Накамуру "одним із найважливіших явищ у Європі зараз, соціально і музично".

6. Список "30 до 30"

На цьому успіхи артистки після 2 альбому не закінчуються. У 2019 році у віці 24 років Аю Накамуру вносять до списку "30 до 30" від Forbes у категорії "Розваги". Її сусідами в категорії стали Том Голланд, Лілі Джеймс, Кім Петрас, Розалія, Джорджа Сміт, Флоренс П'ю і Аня Тейлор-Джой.

7. Скандали через сленг

У своїй ліриці Ая Накамура використовує сленг, який дратує частину французького суспільства. Вони говорять, що сленг "знецінює французьку мову", а ультраправі політики, як-от Ерік Земмур, взагалі називають її тексти "іноземною мовою". Та лінгвісти захищають Аю, стверджуючи, що використання сленгу є частиною традиції французької поезії, що допомагає зробити мову "більш живою".

У листопаді 2020 року депутат Ремі Ребейротт від центристської партії "Відродження" процитував Накамуру під час своїх аргументів на користь закону, який забороняє дискримінацію за акцентом у Франції, сказавши, що те, як вона "перевинаходить" французькі вислови, є "чудовим".

Саму Накамуру розчаровує те, що її просять пояснити власні тексти. Вона вважає, що критика її лірики є проявом мізогінії, адже "є чоловіки-репери, які вигадують набагато гірше", а також додає, що "є багато людей, які говорять, як я, молодих людей, які мене розуміють".

8. Расизм і Олімпіада 2024

Наступний скандал пов'язаний з анонсом участі Аї Накамури у відкритті Олімпійських ігор 2024. За даними L'Express, вона мала бути хедлайнеркою шоу та виконати один із хітів Едіт Піаф. Утім, ультраправі організації виступили з протестами проти участі Накамури, висловлюючи претензії, що темношкіра жінка з околиць не може співати хіти Едіт Піаф. Головним опонентом Накамури став голова сенату Франції та депутат правої республіканської партії Жерар Ларше. Він розкритикував співачку за "погану французьку" і розмаїття сленгових висловів у піснях.

Міжнародна ліга проти расизму та антисемітизму, що базується у Франції, подала скаргу на протестувальників. 15 березня прокуратура Парижа розпочала розслідування. На підтримку Накамури виступили президент Франції Емманюель Макрон та Олімпійський комітет. Наразі досі невідомо, чи виступить артистка на церемонії відкриття Олімпіади 2024.

У новому синглі Doggy, який вийшов 2 квітня, співачка відповіла, зокрема, хейтерам її участі на Олімпіаді 2024: "Не заводжу ворогів, є ті, хто ненавидять мене. Багато ворогів, але я навіть їх не знаю".

9. Надихає інших боротися із сексизмом та расизмом

Аю Накамуру порівнюють з Ріаною та Cardi B. Вона має статус темношкірої французької R&B-ікони. Через це вона постійно стикається із критикою. "Це дуже важко, коли є люди, які намагаються змусити вас відбілити шкіру, тому що вони цього хочуть. Чому я маю це робити? Я така, як я є", — коментує артистка для The Guardian.

Її пісню Djadja цитували на демонстраціях проти насильства над жінками у Франції. Хоча Ая Накамура не вважає свою творчість феміністичною, вона сказала, що "щаслива, якщо її пісні говорять самі за себе".

Ая пишається своїм малійським походженням. У пісні про малійську співачку Уму Сангаре, лауреатку премії "Греммі", Ая віддає шану жінці, якою вона захоплювалася, коли росла. Сангаре також знялась у кліпі до цієї пісні. Ая Накамура каже, що Ума — "співачка, бізнеследі, і вона справді репрезентує малійських жінок".

10. Мати двох доньок та штраф за домашнє насильство

Ая Накамура приховує особисте життя та не надто любить увагу довкола нього. Однак відомо, що у 2016 році вона народила доньку, яку називає Айша. Тож протягом усього стрімкого розвитку її кар'єри Ая поєднувала роботу та материнство. А у 2020-му Накамура підтвердила стосунки з її продюсером Владіміром Будніковим (Vladimir Boudnikoff). У 2022 році у них з'явилась дівчинка. Однак у тому ж році пара розлучилась. Обидвоє звинувачували одне одного в домашньому насиллі. 23 лютого 2023 року суддя постановив, що Накамура має сплатити штраф у розмірі 10 000 євро, а Буднікофф — 5 000 євро.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок