Привернути увагу до депортованих українських дітей: українські артисти виступили у Південно-Африканській Республіці

Привернути увагу до депортованих українських дітей: українські артисти виступили у Південно-Африканській Республіці

Українські артисти в ПАР намагалися привернути увагу до депортованих Росією дітей
Гурт YAGODY. Український інститут/Nirox

У місті Крюґерсдорп неподалік Йоганнесбурґа у Південно-Африканській Республіці відбувся концерт для привернення уваги до депортованих Росією українських дітей Free the Children.

Про це Суспільне Культура повідомили в Українському інституті.

Концерт Free the Children є частиною мистецько-громадянської співпраці, мета якої — налагодити зв'язки між українськими та південноафриканськими митцями, а також привернути увагу до понад 19 500 українських дітей, незаконно депортованих Росією.

Концерт організував Український інститут у партнерстві з південно-африканським приватним неприбутковим фондом NIROX.

Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко зазначив, що хоч південноафриканці та українці живуть далеко один від одного, але "сила музики стирає кордони і зближує".

На концерті виступили:

  • гурт YAGODY;
  • бандуристка Анастасія Войтюк;
  • південно-африканський гурт The Soil;
  • Langa Mavuso;
  • Tubatsi Moloi;
  • AusTebza;
  • Itai Hakim;
  • Mpumi Mama Drum;
  • Modise Sekgothe.
україна південна африка
Концерт у ПАР. Український інститут/Nirox

україна південна африка
Українська делегація у ПАР. Український інститут/Nirox

україна південна африка
Гурт YAGODY. Український інститут/Nirox

україна південна африка
Виступ південно-африканських артистів. Український інститут/Nirox

україна південна африка
Виступ південно-африканських артистів. Український інститут/Nirox

Лідерка гурту YAGODY Зоряна Дибовська розповіла, що за час перебування команди у ПАР стало зрозуміло, чому важливо знайомитися з різними культурами через самостійний досвід, бо часто "наші уявлення переповненні стереотипами та упередженнями".

"Є речі які точно об'єднують наші країни це те, що народ обох держав прагнув рости, а також залишатися самобутнім та вільним. Тож співпраця ПАР та України є неймовірно важливою в контексті російсько-української війни. Світ має знати про Україну від першої особи", — додала вона.

За повідомлення УІ, одним із найяскравіших моментів стало спільне виконання гуртом YAGODY та південно-африканськими артистами "Шошолози" — пісні південно-африканських шахтарів, яка є символом боротьби за свої права.

У межах співпраці бандуристка Анастасія Войтюк та медіахудожник Сергій Петлюк провели місяць на артрезиденції у ПАР, де створили разом з дітьми із місцевих громад музичний проєкт.

ПАР також відвідала делегація українських експертів з прав дітей. Вони з'ясовували, як країна може допомогти знайти викрадених українських дітей на території Росії, залучити міжнародні механізми та притягнути до відповідальності злочинців.

Згідно з офіційними джерелами українського уряду, 19 546 дітей незаконно депортовано Росією. Це лише ті випадки, які вдалося задокументувати. Тільки 388 дітей вдалося повернути в Україну.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок