Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році

Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році

Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році
Пол Маккартні. AP

Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році. Інструмент в оригінальному чохлі знайшли на горищі житлового будинку в Англії, йому потрібен невеликий ремонт.

Про це розповідає BBC.

Маккартні купив гітару в 1961 році. За чутками, вона була його улюбленою. Музикант використовував її для живих виступів, аж поки вона не зникла десь у 1972 році.

Представник артиста сказав, що він "неймовірно вдячний" за її повернення.

Гітару шукали в межах міжнародного проєкту The Lost Bass ("Загублений бас").

Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році
Полу Маккартні повернули гітару, яку вкрали у нього в 1972 році. Фото: THE LOST BASS PROJECT

маккартні повернули гітару
Гітара Маккартні. Фото: THE LOST BASS PROJECT

Існували різні теорії про те, що сталося з інструментом: ходили чутки, що злодій вкрав її з комірчини на Еббі-Роуд, дехто вважав, що вона просто зникла з підвалу офісу гурту. Існувала версія, що її викрали з фургона для перевезення обладнання в районі Ноттінг-Гілл у Лондоні.

Востаннє її бачили приблизно за кілька днів до того, як The Beatles зіграли свій останній живий виступ на даху на Савіл-Роу.

Пізніше з'ясувалося, що гітару продали власнику пабу в цьому районі, а потім вона потрапила до Сассекса, де зберігалася на горищі сімейного будинку.

Після заклику про допомогу з пошуками від проєкту родина зв'язалася з командою, згадавши, що у них на горищі зберігалася стара бас-гітара.

У розмові з BBC News команда проєкту The Lost Bass сказала, що вони були в захваті від розкриття справи, яку вони охрестили "найбільшою таємницею в історії рок-н-ролу".

"Не було жодних зачіпок, жодних доказів того, де вона може бути. Те, що ми знайшли її так швидко, просто дивовижно, і ми чули, як Пол Маккартні радий її поверненню", — зазначають у команді.

Маккартні купив гітару за 30 фунтів стерлінгів у Німеччині (за сьогоднішніми цінами це еквівалент приблизно 800 фунтів стерлінгів, тобто приблизно 38 тисяч гривень).

Команда The Lost Bass вважає, що аукціонна ціна гітари була б вища навіть за найдорожчу з коли-небудь проданих — гітару Курта Кобейна продали за рекордні 6 млн доларів (майже 227 млн гривень) на аукціоні у 2020 році.

А гітару колеги Маккартні по The Beathles Джона Леннона, яку вкрали під час різдвяного концерту гурту у Фінсбері-парку, повернули 51 рік потому і продали за 1,9 млн фунтів стерлінгів (90 млн гривень).

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок