Попри заклики бойкоту від пропалестинських організацій, фестиваль ізраїльського кіно пройде у Великій Британії

Попри заклики бойкоту від пропалестинських організацій, фестиваль ізраїльського кіно пройде у Великій Британії

Фестиваль ізраїльського кіно пройде у Великій Британії з 16 до 23 травня
Кінотеатр: ілюстративне фото. Getty Images

Міжнародний кінофестиваль Серет (Seret International Film Festival) таки пройде у Великій Британії. Раніше кілька кінотеатрів відмовилися від співпраці, а пропалестинські організації опублікували заклик скасувати фестиваль.

Про це 15 травня розповідає The Guardian.

Фестиваль проводять уже 13 років, його спонсорує міністерство культури Ізраїлю та посольство Ізраїлю у Великій Британії, а події відбуваються також в Іспанії, Нідерландах, Індії, Німеччині, Чилі та Аргентині.

Цьогоріч він пройде з 16 до 23 травня. Організатори обіцяють проводити подію навіть попри заклики пропалестинських активістів до бойкоту.

Співзасновниця фестивалю Оделія Гаруш зазначає: "Я відчуваю розчарування. Але ми не збираємося скасовувати фестиваль. Деякі люди казали нам, що «може, ви пропустите цей рік», але для нас це навіть не варіант".

Кінотеатр у Барселоні (Іспанія) раніше скасував покази за день до початку події. Організатори розповідали, що власник нібито отримав погрози від пропалестинських груп. Також проблеми були з проведенням показів у Амстердамі (Нідерланди).

У Великій Британії кінотеатри Picturehouse і Curzon скасували покази фестивальних фільмів через "проблеми безпеки" ще у квітні.

Гаруш тоді засудила таке рішення: "Їхня роль має полягати в тому, щоб показувати фільми, а не скасовувати культуру. Особливо зараз; не скасовуйте палестинську культуру, російську культуру, українську культуру чи ізраїльську культуру".

Вона також висловила переконання, що політику слід тримати окремо від культури: "Режисери не повинні страждати через політичну ситуацію. Кожен має мати право показувати будь-які фільми, які хоче українські фільми, палестинські фільми, ізраїльські фільми, сирійські фільми, російські фільми".

У вівторок, 14 травня, група митців та працівників культури Artists for Palestine UK опублікувала заклик бойкотувати Серет:

"Ми з жахом і занепокоєнням виявили, що Серет, британсько-ізраїльський кінофестиваль, проводиться в кількох кінотеатрах за підтримки уряду Ізраїлю. У світлі серйозності звинувачень проти ізраїльської держави та масштабу страждань, яких завдають мільйонам палестинців, ми наполегливо закликаємо вас скасувати майбутні події"

Група заявила, що Серет є "частиною ширшої стратегії відмивання за допомогою мистецтва" ізраїльської держави, яка використовує культуру для приховування своїх злочинів проти палестинського народу.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок