Волонтери створили 3D-модель зруйнованого музею Шухевича

Волонтери створили 3D-модель зруйнованого музею Шухевича

Музей Шухевича, Роман Шухевич 3D-модель
3D-модель зруйнованого музею Романа Шухевича, 2024 рік. Фото: НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab/Facebook

Команда моніторингу української спадщини Ukrainian Heritage Monitoring Lab (НеМо) створила 3D-модель Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі у Львівській області. Музей був повністю знищений російською атакою 1 січня.

Про цифрову копію повідомили експерти НеМо 29 січня.

Колектив зазначив, що вже в день атаки 1 січня команда експертів HeMo Lab була на місці удару. Експерти провели документування. Окрім цього, НеМо Юрко Гонек, Андрій Ямелинець та Василь Щутяк із ТОВ "Інститут геоінформаційних систем" фотограмметричним методом створили 3D-модель (хмару точок з геоприв'язкою) зруйнованого музею включно з територією навколо будівлі.

На фото і 3D-мапі можна побачити, у якому стані будівля зараз.

HeMo додає: у 2021 році команда SkeironЛьвівська команда, яка оцифровує культурні пам'ятки зробила 3D-модель ще цілого музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Там видно план будівлі, її розріз, окремі кімнати, експонати. Команда моніторингу HeMo вважає, що ці моделі разом можуть допомогти з відновленням музею надалі.

Що відомо про руйнування музею Романа Шухевича

У новорічну ніч росіяни атакували Львівську область безпілотниками типу "шахед". Внаслідок падіння уламків було повністю зруйновано музей Шухевича в Білогорщі та пошкоджено університет у Дублянах, де колись вчився Степан Бандера.

Від музею генерал-хорунжого УПА залишилися тільки стіна та купа цегли. Більшість експонатів – понад 600 – музейники сховали. Були знищені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано тощо. Вцілілими знайшли погруддя діяча та сходи з будівлі.

Збитки музею ще підраховують. Наразі вони становлять понад 2 млн грн (вартість будівлі).

Для відновлення музею Шухевича оголосять міжнародний архітектурний конкурс. На місці вже працювали фахівці з оцифрування пам'яток.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок