Магістр тарології? У Раду подали законопроєкт про врегулювання езотеричної освіти

Магістр тарології? У Раду подали законопроєкт про врегулювання езотеричної освіти

Доповнено
езотерика, депутат подав законопроєкт про езотеричну освіту, магія, шаман
Езотерична практика, ілюстративне фото. Фото: unsplash

Народний депутат України Сергій Гривко 23 листопада подав до Верховної Ради проєкт закону: хоче юридично врегулювати відносини у сфері езотеричної освіти.

Відповідна картка законопроєкту № 10283 є на сайті парламенту.

Документ наразі передали для ознайомлення в Комітет з питань освіти, науки та інновацій.

На думку депутата, такий закон легалізуватиме ринок езотеричних послуг в Україні. Ті, хто займається езотеричною діяльністю, платитимуть податки як ФОПи. А ще нововведення, на думку Гривка, захистить права споживачів від шахраїв.

"Ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а відтак доброчесні езотерики не захищені у своїй діяльності", — йдеться у пояснювальній записці.

Тож депутат Гривко пропонує, зокрема:

  • впровадити термін "езотерична освіта";
  • дати можливість людям, які навчають езотерики, увійти до Реєстру наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки;
  • видавати дипломи;
  • роки роботи тих, хто вже буде в Реєстрі наставників, додавати до педагогічного стажу.
"На даний час у суспільстві сформувалась необхідність визнання езотеричних послуг та езотеричної освіти невіддільною частиною сучасного життя. (...) езотерика фактично стала окремою сферою зайнятості у суспільстві, а також напрямом освіти, — написано в законопроєкті. — Езотерична сфера отримує визнання на науковому рівні, їй присвячується багато наукових публікацій".

Гривко вважає, що врегулювання езотеричної освіти дасть прибуток до держбюджету України у 100 млн грн на рік.

У проєкті закону визначено такі напрями езотерики:

  • астрологія;
  • тарологія;
  • нумерологія;
  • рунологія;
  • екстрасенсорика;
  • знахарство;
  • цілительство;
  • йога та інші сфери духовних, енергетичних та фізичних практик.

Суспільне Культура звернулося до Міністерства освіти і науки по коментар щодо законопроєкту. Комунікаційниця Ніна Бондар переказала слова заступника міністра: відомство не уповноважене коментувати цей законопроєкт, тому що не є його ініціатором і не вносило правок. У разі ж якщо його ухвалять, Міністерство розгляне документ.

Депутат Сергій Гривко

Народний депутат від партії "Слуга народу" Сергій Гривко — родом із Чернігівщини. Він і раніше потрапляв у курйозні історії. У 2019 році, у перший день роботи нового парламенту, журналісти Bihus.Info запитували в народних обранців, що означають різні абревіатури, які позначають державні служби. Сергій Гривко не зміг відповісти, що означає САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура). Свою необізнаність пояснив тим, що він "ще вчиться".

А 15 вересня 2023 року Гривко зареєстрував законопроєкт щодо зменшення строку відбування покарання засудженим, які генеруватимуть електроенергію на велогенераційних установках. Планує залучити до 50 тисяч в'язнів. Попередньо, за рік в'язень зможе зменшити собі термін ув'язнення не більше ніж на 30 днів.

Новина доповнена 29 листопада о 14:25. Додано коментар від МОН.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок