Глушкова замість Галушко: росіяни закликають міняти прізвища й використали для реклами фото співачки FIЇNKA

Глушкова замість Галушко: росіяни закликають міняти прізвища й використали для реклами фото співачки FIЇNKA

Мелітополь, окупація, паспортизація РФ, русифікація, пропаганда
Пропагандистська реклама із фото співачки FIЇNKA, Мелітополь, 15 листопада 2023 року. Фото: Андрющенко Time/Telegram

У тимчасово окупованому Мелітополі пропонують поміняти паспорт та замінити при цьому прізвище на російське. Для реклами використали фото співачки з Івано-Франківщини FIЇNKA. Вона відреагувала.

Фото пропагандистської листівки 15 листопада оприлюднив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Також про це йшлося в Instagram-сториз Центру протидії дезінформації.

співачка FIЇNKA, Мелітополь, окупація, пропаганда, паспортизація РФ
ЦПД опублікував фото пропагандистської реклами зі співачкою FIЇNKA, Мелітополь, 15 листопада 2023 року. Фото: скриншот/cpd.gov.ua

Окупаційна влада пропонує замінити не тільки паспорт — імовірно, український на російський — а й разом з тим узяти інше прізвище, російське. Наприклад, "Галушко" може перетворитися на "Глушкова". Так росіяни закликають "очиститися від нав'язаного українського нацизму".

"Сучасний рашизм систематично переймає всі радянські та нацистські методи боротьби з українцями", — прокоментував побачене Андрющенко.

Для листівок узяли фотозображення співачки з Івано-Франківської області Ірини Вихованець, яка виступає під псевдонімом FIЇNKA. На світлині артистка в народному вбранні.

FIЇNKA відреагувала на те, що її фото використали для російської пропаганди. Каже, знімок їй надіслав знайомий військовий родом із Маріуполя.

"Як можна влупити фотографію максимально проукраїнської молодиці, гуцулки для заклику зміни прізвищ? Цікаво, чого саме моя фотоґрафія на обкладинці сеї новітньої інтерпретації «Мини Мазайла»? А, точно. Я ж в одному з інтерв’ю сказала, шо я націоналістка. А тим каліцунам водно, шо нацистка, шо націоналістка", — написала співачка у себе на Facebook.

Водночас такий самий її допис в Instagram було видалено за порушення правил спільноти щодо небезпечних осіб та організацій.

співачка FIЇNKA, Instagram, порушення правил спільноти, видалений допис, пропаганда
Instagram видалив допис співачки FIЇNKA за порушення правил спільноти, 16 листопада 2023 року. Фото: скриншот/fiinka_official

Ірина Вихованець — співачка, акторка, авторка комедійного блогу "Ліжник TV" на YouTube. У грудні 2022 року вона брала участь у нацвідборі на "Євробачення-2023" з піснею "Довбуш". Співачка своєю творчістю популяризує українську мову, зокрема гуцульський діалект.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок