Музей Булгакова може отримати статус пам'ятки місцевого значення як приклад історичної забудови Києва XX століття

Музей Булгакова може отримати статус пам'ятки місцевого значення як приклад історичної забудови Києва XX століття

Музей Булгакова може отримати статус пам'ятки місцевого значення як приклад історичної забудови Києва XX століття
. Фото: facebook.com/bulgakovmuseuminkyiv

Статус Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова можуть змінити: з пам'ятки загальнонаціонального на місцевого значення. У Мінкульті вважають, що будівля на Подолі має залишитися в реєстрі як зразок історичної архітектури Києва кінця XX століття.

Про це в ефірі телемарафону заявив т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв, повідомляє "Укрінформ".

Сім'я Булгакова жила в будинку з 1906 по 1919 роки. Сам письменник приймав там пацієнтів, коли працював лікарем. Дім описаний у першому романі Булгакова "Біла гвардія" і п'єсі "Дні Турбіних". Музей у будівлі відкрили в 1989 році як філію Музею історії Києва.

Будинок Булгакова на Подолі наразі є однією з 14 пам'яток національного значення, які наразі перебувають під питанням.

Прибрати з реєстру і демонтувати

Раніше Кабінет Міністрів підтримав рішення, яке дозволяє вилучити з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення та демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу й іншим російським і радянським діячам.

Карандаєєв також додав, що Мінкульт переглядає статус 14 пам'яток національного значення (серед них і музей Булгакова) — їх або приберуть із Держреєстру або змінять їхній статус.

Він зазначив, що деякі з цих пам'яток мають не тільки ідеологічне забарвлення, а є витворами мистецтва — наприклад, пам'ятник більшовику Федору Сєргєєву (Артему) біля Святогірської лаври у Донецькій області, який є твором українського скульптора Івана Кавалерідзе.

Заклики закрити музей Булгакова

У серпні 2022 року Спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова через антиукраїнську позицію письменника, а натомість створити музей українського композитора Олександра Кошиця.

Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь зазначила, що музей нині займається історією Києва, а його контекст набагато більший, аніж лише Михайло Булгаков.

Пізніше уже колишній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що музей і пам'ятник не варто чіпати: "Мені дивно було прочитати заяву Спілки письменників. Чим завадив музей Спілці письменників — не знаю. Булгаков — киянин. (...) Позиція очевидна — точно не варто чіпати".

У травні 2023 року на фасаді Музею Булгакова відкрили оновлену дошку до дня народження письменника, але уже за кілька днів невідомі залили її червоною фарбою.

Замість російськомовного напису на меморіальній дошці на пошану Михайла Булгакова на стіні будинку-музею його імені, що на столичному Андріївському узвозі, тепер розміщено україномовний.

Директорка музею історії Києва Діана Попова зазначила: "Ця дошка висить дуже давно на цій будівлі, просто написи на ній були російською мовою. А тепер ми повертаємо Булгакова рідному Києву в новому контексті".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок