Меморіальну дошку Михаїла Булгакова облили червоною фарбою

Меморіальну дошку Михаїла Булгакова облили червоною фарбою

Меморіальну дошку Михаїла Булгакова облили червоною фарбою
. Колаж Суспільне Культура, Олег Слабоспицький/Facebook, Деколонізація.Україна/Telegram

На Андріївському узвозі оновили меморіальну табличку, присвячену російському письменнику Михаїлу Булгакову. Однак 28 травня невідомі залили її червоною фарбою. Про це у Telegram повідомляє проєкт "Деколонізація. Україна".

Ймовірно, таким чином активісти нагадали, що Булгаков ненавидів Україну і всіляко принижував у своїх творах. А також, можливо, є реакцією на поточний процес дерусифікації та протистояння зі сприйняттям Росії як агресора.

Табличку на фасаді будинку-музею Булгакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. На це звернув увагу громадський активіст Олег Слабоспицький.

У своєму Facebook він зазначив: "У той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім'я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам'ятниками, у Києві без усяких погоджень відкривають нову дошку. Донедавна попередня дошка була завішена сміттєвим пакетом, як і кожен хороший русскій".

Замість російськомовного напису на меморіальній дошці на пошану Михайла Булгакова на стіні будинку-музею його імені, що на столичному Андріївському узвозі, тепер розміщено україномовний.

У коментарях директорка музею історії Києва Діана Попова зазначила: "Ця дошка висить дуже давно на цій будівлі, просто надписи на ній були російською мовою. А тепер ми повертаємо Булгакова рідному Києву в новому контексті"

Меморіальну дошку Михаїла Булгакова облили червоною фарбою
Меморіальну дошку Михаїла Булгакова облили червоною фарбою. Скріншот із Facebook

Заклики закрити музей Булгакова

Раніше Суспільне Культура повідомляло, що Національна спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова в Києві.

"Секретаріат Національної спілки письменників України заявив про недопустимість функціонування в Києві музею російського письменника М. Булгакова, який ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах", – йдеться у заяві НСПУ.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що не вважає такий крок доцільним.

"Чим завадив музей Спілці письменників не знаю. Булгаков киянин. (...) Я думаю, що спілці є чим займатися, ніж вирішувати питання музею Булгакова. Позиція очевидна точно не варто чіпати", сказав він.

Такої ж думки і директорка музею Людмила Губіанурі. Вона заявила, що музей сьогодні займається історією Києва, а його контекст набагато більший, аніж лише Михаїл Булгаков.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок