Кримські митці заснували проєкт "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті": про що він і коли запускається

Кримські митці заснували проєкт "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті": про що він і коли запускається

Ексклюзивно
Кримські митці заснували проєкт "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті": про що він і коли запускається
. Zincir/Ланцюг — ланки пам'яті / Facebook

Спільно з Українським культурним фондом в Україні створили культурно-мистецький проєкт Zincir, у межах якого знайомитимуть аудиторію з історією та традиціями кримських татар і розвінчуватимуть міфи про Кримський півострів.

"Одного дня за філіжанкою кави, за розмовами про історичні події та мистецькі заходи народилась ідея нового проєкту про історію та культуру корінного народу Криму — кримських татар", — розповідають у проєкті.

Команда проєкту "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті"
Команда проєкту "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті". Zincir/Ланцюг — ланки пам'яті / Facebook

Кримський інститутГО, яка об'єднує науковців, фахівців з пам’яткоохоронної діяльності, істориків, археологів, культурологів, юристів і громадських діячів. Вони працюють над захистом культурної спадщини на території окупованого Криму стратегічних досліджень ініціював цей проєкт. Керівницею стала представниця інституту Ельміра Аблялімова-Чийгоз. Художнім керівником буде актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, кураторами — засновник творчої майстерні El Cheber Рустем Скибін та історикиня Гульнара Абдулаєва, а менеджером проєкту — Ерол Велієв, помічник народного депутата Мустафи Джемілєва. Команда подала свою ідею на тендер УКФ за лотом "Культура корінних народів та унікальні етнічні культури Приазов'я і Причорномор'я".

Слово zincir у перекладі з кримськотатарської означає ланцюг, який складається з нероздільних ланок. Як пояснює ініціатива, zincir символізує ідентичність народу, а його ланки — культуру, мову, історію, пам’ять, музику, кухню, національні кольори тощо.

У межах проєкту створять:

  • виставку "Кримськотатарська кераміка: спадщина майстрів";
  • аудіовізуальний проєкт "12 міфів про Крим";
  • освітній лекторій "Історія та культура Криму".
Обговорення проєкту Zincir
Обговорення проєкту Zincir. Zincir/Ланцюг — ланки пам'яті / Facebook

Zincir буде реалізовувати свої плани у співпраці з Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва, Київською державною академією декоративно-прикладного мистецтва і дизайну, державним культурним простором "Кримський дім" та майстернею El Cheber.

Про айдентику проєкту Zincir

За словами Рустема Скибіна, кольори проєкту — це майже всі кольори веселки. Вони символізуватимуть сторони світу. Тому що Крим убирав у себе елементи різних культур з усіх сторін світу. Сельджукський, або ланцюговий орнамент — поєднання двох нібито ланцюгів, що символізує єднання традицій, пам’яті двох народів (українського та кримськотатарського).

Кольори проєкту "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті"
Кольори проєкту "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті". Надано Суспільне Культура

Про теми проєкту Zincir та його аудиторію

Комунікаційниця проєкту Тетяна Муратова (Крижанівська) розповіла Суспільне Культура, що проєкт розрахований на проукраїнську, проактивну аудиторію, яка розуміє, що багато чого з історії кримських татар нам нав’язувала Росія.

"Проєкт для тих, хто хоче переосмислити історію кримських татар, копнути глибоко, з’ясувати, хто такі насправді кримські татари", — каже пані Тетяна. Виставки мистецтва доведуть, що кримськотатарське мистецтво в наш час модернізується. Зокрема, роботи Рустема Скибіна відомі в усьому світі. "Це сучасно, це вже не тільки «зов предків»", — пояснює комунікаційниця.

У пресрелізі для Суспільне Культура йдеться, що Zincir покликаний популяризувати історію та культуру корінних народів України – кримських татар, караїмів, кримчаків, а також встановлювати міжкультурний діалог представників різних етносів України.

У межах виставки "Кримськотатарська кераміка: спадщина майстрів" буде написання серії картин "Життя кримських татар та побутове начиння", видання артбуку кримськотатарської кераміки та тимчасова експозиція в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, що відтворює сюжети з життя кримських татар за допомогою авторських копій посуду, репродукцій картин, світлових рішень, звуку та запаху.

Обговорення проєкту Zincir
Обговорення проєкту Zincir. Zincir/Ланцюг — ланки пам'яті / Facebook

Аудіовізуальний проєкт "12 міфів про Крим" розповідатиме, зокрема, коли і за яких обставин у Криму вперше з'явилися росіяни, про причини переселення кримських християн у Приазов'ї, взаємини кримських татар та українців упродовж століть, традиції кримських селекціонерів, садівників та виноградарів тощо.

Освітній лекторій "Історія та культура Криму" міститиме дев'ять лекцій з історії та культури Криму через призму української історії та культури. Спікери: Микола Княжицький, Ахтем Чийгоз, Ахтем Сеітаблаєв, Ельміра Аблялімова, Рустем Скибін, Гульнара Абдулаєва.

Презентація проєкту "Zincir / Ланцюг — ланки пам'яті" за участі всієї команди символічно відбудеться 9 серпня, у Міжнародний день корінних народів світу, в Українському кризовому медіацентрі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок