Хронологія подій навколо Аліни Паш на Нацвідборі "Євробачення": що саме і як відбувалося

Хронологія подій навколо Аліни Паш на Нацвідборі "Євробачення": що саме і як відбувалося

Хронологія подій навколо Аліни Паш на Нацвідборі "Євробачення": що саме і як відбувалося
. Суспільне

12 лютого в Україні відбувся фінал Національного відбору на конкурс Євробачення, який цьогоріч пройде 14 травня в Турині, що в Італії. За підсумками голосування перемогла співачка Аліна Паш с піснею "Тіні забутих предків".

Натомість звинувачення у поїздці в окупований Крим з боку кордону РФ, а згодом і епопея з кількома довідками від Держприкордонслужби призвели до дискваліфікації Аліни Паш з цьогорічного "Євробачення".

Суспільне Культура зібрало все, що відомо про цю ситуацію в хронологічному порядку.

Звинувачення до фіналу Нацвідбору

Ще до початку Нацвідбору до співачки Аліни Паш у соцмережах висували претензії щодо нібито відвідування окупованого Криму через російський кордон, що суперечить законодавству України, а також через фото з російським триколором та запис пісні з російськими виконавцями, один з яких підтримав окупацію Криму.

Реакція Суспільного

Суспільний мовник не ігнорував заяви й 28 січня відповів, що не має доказів порушення фіналісткою Національного відбору на Євробачення-2022 Alina Pash правил відбору.

У заяві Суспільного йдеться: "Відеоінтерв’ю Alina Pash, яке зараз у мережі наводиться як доказ порушення вимог Нацвідбору, не містить жодного факту, що підтверджує порушення фіналісткою правил перетину кордону України.

Суспільне разом з виробником Нацвідбору "Френдс Про ТВ" опрацювало анкети, подані на участь у Національному відборі, на їх відповідність вимогам, передбаченим Правилами Національного відбору. Учасниця Alina Pash надала гарантії, що не порушувала законодавство України й вимоги конкурсу: виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався зі сторони України.

Нагадаємо, Суспільне — не правоохоронний орган, тож перевірка фактів порушення здійснюється виключно з відкритих джерел та на основі отриманих від учасників гарантій. Якщо коментатори мають докази зворотного — просимо надати їх для підтвердження".

Звинувачення Стерненка

Після перемоги Паш у фіналі Нацвідбору, про її дискваліфікацію у соцмережах заговорили з новою силою. Блогер і активіст Сергій Стерненко звинуватив її у порушенні українського законодавства через перетин адмінмежі з окупованим Кримом з боку РФ, посилаючись на власні джерела. Також він написав, що Паш підробила довідку від прикордонників щодо перетину кордона до окупованого Криму у серпні 2015 року зі сторони України, яку вона надала Суспільному мовнику в відповідь на звинувачення.

"З власних джерел як в ДПСУ, так і в інших структурах мені стало відомо, що за вказаний період, а саме у серпні 2015 року Аліна Паш відвідувала окупований Крим саме через територію держави-окупанта", – стверджує Стерненко.

За інформацією блогера, 11 серпня 2015 року Аліна Паш покинула територію України авіарейсом "Київ-Москва", а назад повернулась рейсом "Домодєдово (Москва)-Київ" 14 серпня. Тоді як в Криму співачка перебувала 12 серпня.

Відповідно, після прибуття до Москви, скориставшись російськими авіалініями, співачка потрапила в окупований Крим, порушивши правила перетину державного кордону України. Стерненко закликав Державну прикордонну службу виступити із заявою про фальсифікацію довідки.

Хронологія конфліктоскандалу
Перша довідка Аліни Паш про перетин адмінмежі з Кримом, надана Суспільному мовнику.

Хронологія конфліктоскандалу

Тим, що вказує на підробку довідки, Стерненко назвав зокрема формулювання "державний кордон" — він зазначив, що ДСПУ використовують лише терміни "адмінмежа" або "адмінкордон. Термін "державний кордон" у документі юридично означав би визнання Криму частиною РФ:

"У "документі" зазначено про "державний кордон України" з Кримом. Це неприпустима термінологія. Держкордон у нас може бути ТІЛЬКИ з іноземною державою. А оскільки Крим — окупована російською федерацією територія України, ДПСУ та інші державні органи використовують терміни "адмінмежа" або "адмінкордон".

Формулювання ж у "документі" від Аліни Паш юридичною мовою означало б визнання Криму частиною РФ".

Реакція Суспільного

Організатор Нацвідбору Суспільне опублікувало офіційну заяву щодо інциденту. Правилами Євробачення забороняється участь виконавців, які незаконно відвідували окупований Крим, але Суспільний мовник знову заявив, що не має доказів порушення фіналісткою Національного відбору на Євробачення-2022 Аліною Паш правил відбору.

"Суспільне проаналізувало ряд звинувачень: публічних та тих, що надійшли у зверненнях громадян. Інформація, яка наводиться як доказ порушення вимог Нацвідбору, не містить фактів та документів, що підтверджують порушення фіналісткою правил перетину кордону України. Мовник керується виключно законом України та презумпцією невинуватості, поки не доведено протилежне.

Суспільний мовник займає патріотичну позицію та завжди принциповий щодо неприпустимості співпраці із РФ, країною-агресором. Виявлення порушень умов участі у Нацвідборі вже ставало причиною відсторонення учасників, і тут не могло бути винятків. Правила однакові для всіх і залишаються незмінними", — писало Суспільне.

Суспільне на той момент вже зверталося до Державної прикордонної служби України, однак отримало відмову у наданні інформації про перетин кордону учасницею, оскільки ці дані є конфіденційними.

"Учасниця Alina Pash надала гарантії, що не порушувала законодавство України й вимоги конкурсу: виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався зі сторони України. Суспільний мовник отримав від команди учасниці документ щодо перетину кордону з Кримом зі сторони України від ГЦОСІ Державної прикордонної служби України", — розбиралося Суспільне.

Несправжня довідка

15 лютого речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив журналістам Суспільного, що Державна прикордонна служба не видавала переможниці Нацвідбору на Євробачення-2022 співачці Аліні Паш довідку про законний перетин адмінмежі з окупованим Кримом.

"Державна прикордонна служба проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто який був наданий ДПСУ фізичній особі для представлення в рамках відбору на Євробачення. Нам не відомо, що саме за документ опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювали і під таким номером нікому не надавали”, — сказав Демченко.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький написав на своїй фейсбук-сторінці:

"Подяка Державній прикордонній службі за оперативний розгляд. Прес-офіцер ДПСУ запевнив, що Суспільний мовник отримає офіційну відповідь завтра до 11:00. Після отримання офційної відповіді буде зібрано оргкомітет Євробачення, на яке буде запрошено Аліну Паш і прийняте відповідне рішення.

Окремо як голова правління я буду звертатись до правоохоронних органів щодо надання підробних документів. На мою думку, шахраї не можуть представляти Україну на Євробаченні".

Що говорила Аліна Паш

15 лютого, після оприлюдення відповіді ДПСУ, менеджерка Аліни Паш заявила, що довідку про в'їзд співачки до Криму Суспільному надав член команди, а не співачка особисто. За словами менеджерки, у команді розбираються, як цей документ отримали, та чекають відповідь на запит від ДПСУ.

"Для нас заява прикордонної служби була дуже шокуючим моментом, і ми зараз стараємося розібратися, щоб людям дати чітку і правильну інформацію, як це взагалі все відбулося", — сказала вона.

16 лютого Аліна Паш відхрестилася від недійсної довідки, переклавши відповідальність на "одного з членів команди" та вибачилася перед глядачами й Суспільним мовником за ситуацію, що склалася:

"Поки ми чекали офіційну відповідь на мій запит від Прикордонної служби, член моєї команди намагався знайти цю інформацію якомога швидше і обрав не той шлях, який би погодила я чи будь-хто інший з нас.

Що бачила я? Довідку. На вигляд – офіційну. В ній були справжні дати в'їзду до тимчасово окупованого Криму, правильно вказаний КПВВ "Чаплинка", через який я перетинала адміністративний кордон. Підстав вважати, що довідка не є справжня, ніхто з команди не мав.

Яким саме чином, як та звідки член нашої команди міг отримати документ, який був наданий Суспільному, наразі невідомо.

Якщо довідка, передана членом нашої команди Суспільному мовнику, підроблена чи несправжня, свої висновки мають зробити правоохоронні органи та суд.

З свого боку ми готові допомагати у встановленні істини. Я хочу вибачитися від імені свого проєкту перед українцями, перед Суспільним мовником, перед кожним, хто спостерігає цей негативний шум навколо мене. Шкода усвідомлювати, що свої ж пхають такі важкі і неприємні палки в колеса".

Офіційна відповідь Держприкордонслужби

16 лютого стало відомо, що Держприкордонслужба не може надати Аліні Паш довідку про її вʼїзд до Криму. В офіційній відповіді на звернення співачки йдеться, що інформація про перетин кордонів України та адміністративних меж з окупованими територіями зберігається протягом 5 років.

Хронологія конфліктоскандалу
Офіційна довідка Аліни Паш від Держприкордонслужби.

Припинення участі

Незадовго після отримання довідки, Аліна Паш написала в інстаграмі, що знімає свою кандидатуру з участі на Євробаченні.

Аліна Паш написала: "Я громадянка України, Я дотримуюсь законів України, стараюсь нести традиції та цінності України в світ. У що вилилась ця історія — це зовсім не те, що Я закладала у свою пісню.

Я артистка, а не політик. У мене немає армії піарників, менеджерів, юристів аби протистояти усій цій атаці та натиску, зламам моїх соціальних мереж; погрозам. А також абсолютно неприйнятним формулюванням, які дозволяють собі люди, не розібравшись у ситуації та забувши про гідність кожного громадянина України.

Я не хочу цієї віртуальної війни та хейту. Головна війна зараз – це зовнішня, яка прийшла в мою країну в 2014 році. Я не хочу далі бути у цій брудній історії.

З важким серцем Я знімаю свою кандидатуру як представника України в конкурсі Євробачення. На жаль. Мені справді дуже жаль.

Ми зв’яжемося із Суспільним та підпишемо всі необхідні документи.

До того, 16 лютого, на позачерговому засіданні Організаційний комітет Національного відбору на участь у Євробаченні-2022 ухвалив рішення про припинення участі у Відборі Alina Pash.

Пункт 3.4. Правил Національного відбору на участь у Пісенному конкурсі Євробачення–2022 передбачає, що у разі встановлення Суспільним факту подання учасником недостовірної інформації або приховання інформації чи інших істотних обставин щодо учасника, Суспільне має право припинити участь у Відборі учасника в будь-який час.

Підставою для прийняття такого рішення Оргкомітетом стала офіційна відповідь Державної прикордонної служби від 16.02.2022 року щодо недостовірності інформації, яка була надана Суспільному мовнику.

Хронологія конфліктоскандалу
Офіційна відповідь Державної прикордонної служби.

Хто ж буде представляти Україну на Євробаченні

Микола Чернотицький, голова правління НСТУ говорив щодо цього: "Чи можливо, що Україну на "Євробаченні" представлятиме Kalush Orchestra? Так, якщо оргкомітет прийме таке рішення. Якщо перше місце було з шахрайством і його дискваліфіковують, відповідно, і переможцем стає інший".

17 лютого, на позачерговому засіданні Організаційного комітету Національного відбору на участь у Євробаченні-2022 було ухвалено рішення звернутися до гурту Kalush Orchestra з пропозицією представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2022 у Турині.

Учасник Kalush Orchestra і фото з Москви

Виявилось, що учасник гурту Kalush Orchestra Тимофій Музичук у 2015 році публікував знімок з Красної площі. На ньому музикант стоїть на тлі собору Василія Блаженного в шапці-вушанці. У гурті запевнили, що фото зроблено ще до 2014 року.

Хронологія подій навколо Аліни Паш на Нацвідборі "Євробачення": що саме і як відбувалося
Скрін зі сторінки Тимофія Музичука ВКонтакті.

Менеджер гурту повідомив, що фотографію музикант начебто зробив ще до 2014 року, коли Росія не вела війну проти України.

"Фото зроблено до 2014 року. Від початку російської агресії він не відвідував країну окупанта", – цитує 24 канал.

Герой публікації Тимофій Музичук ввечері, 15 лютого, на інстаграм-сторінці гурту Kalush звернувся до фанатів та зазначив, що був у Росії ще у 2013 році на "масовці" Михайла Поплавського, який давав там концерт. Також він додав, що окрім Москви він виступав ще у Краснодарі того ж року. "І після 13-го року в Росії взагалі не був", – додав музикант.

Цю інформацію також підтвердила співачка Юлія Юріна — у своєму інстаграмі вона написала, що шапка на фото належить їй і фото Музичука зроблене в спільній подорожі від КНУКІМ на концерт Поплавського у 2013 році.

Хронологія подій навколо Аліни Паш на Нацвідборі "Євробачення": що саме і як відбувалося
З інстаграму Юлії Юріної.

Читайте також

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

На початок