У Криму окупанти вручили правозахисниці Зудієвій застереження про недопустимість проведення мітингів

У Криму окупанти вручили правозахисниці Зудієвій застереження про недопустимість проведення мітингів

Лутфіє Зудієва
Лутфіє Зудієва. Фото: Кримська солідарність

Дільничий з окупаційного відділу МВС "Джанкойський" вручив застереження кримськотатарській правозахисниці, активістці Лутфіє Зудієвій, яку 6 травня намагалися опитати за вказівкою "Центру протидії екстремізму".

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це Зудієва повідомила на своїй сторінці у Facebook 7 травня.

"Цей "документ" без вихідних даних — про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах не повинен вручатися, і тим більше мати якусь юридичну силу", — наголосила правозахисниця у своєму дописі.

Також вона повідомила, що ініціатива вручення такого застереження належить не місцевим співробітникам, а їх сімферопольським колегам із "МВС Криму". Активістка наголосила, що саме вони використовують такі застереження, і не з профілактичною метою.

"Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ", — додала жінка.

Раніше голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) Ескендер Барієв у коментарі Суспільне Крим наголосив, що таку активну видачу попереджень активістам пов'язує з наближенням 18 травня - Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цьогоріч 80-ті роковини з початку депортації кримських татар з Криму.

"Вони (росіяни ред.) ще до повномасштабної воєнної агресії видавали застереження до пам'ятних дат — напередодні 26 лютого, напередодні 18 травня, напередодні Дня кримськотатарського прапора 26 червня і напередодні Дня прав людини 10 грудня", — розповів він.

Він наголосив, що окупанти роблять все, щоб потенційні активісти не могли провести мітинги.

"Це залякування для того, щоб якщо відбувається якийсь захід і якщо людина сама причетна до цього заходу, то будь-яка провокація або те, що на захід не надала згоду місцева окупаційна адміністрація, то одразу ж по відношенню до цих людей буде відкриватися адміністративна, а, можливо, й карна справа", — вважає голова правління КРЦ.

Він наголосив, що з 2022 року окупанти не обмежуються лише видачею застережень, вони частіше почали одразу відкривати адміністративні справи і виносити покарання у вигляді арештів, або штрафів.

Що відомо про Лутфіє Зудієву

Лутфіє Зудієва – активістка “Кримської солідарності” та журналістка видання “Ґрати”. Висвітлює судові процеси та порушення прав людини в окупованому Криму. До 2014 року керувала дитячим центром, вже після окупації вимушено взялась за правозахист.

Зудієву затримували у 2019 році за публікацію в соціальній мережі. Тоді активістка сплатила штраф розміром 2 тисячі рублів за нібито публікацію "екстремістської символік".

27 липня 2023 року Лутфіє Зудієву затримали під будівлею “Верховного суду Криму” в Сімферополі, де проходив розгляд апеляційної скарги у справі політвʼязнів Нарімана Джелялова та Асана і Азіза Ахтемових. Пізніше журналістку оштрафували на 12 тисяч рублів. А 12 лютого 2024 року Касаційний суд РФ прийняв до розгляду скаргу щодо цього штрафу.

Вранці 22 лютого в будинку Лутфіє Зудієвої співробітники окупаційних правоохоронних органів провели обшук. Після цього активістку відвезли в так званий Центр протидії екстремізму. Кримську татарку відпустили через 3 години, склавши на неї два адмінпротоколи за "зловживання свободою масової інформації".

Депортація кримськотатарського народу

18 травня 1944 року на світанку розпочалася депортація кримськотатарського народу з Криму. У таємній постанові Державного комітету оборони "Про кримських татар" увесь народ звинуватили у зраді та колабораціонізмі і наказали виселити з Криму. Готували цю операцію тиждень, залучивши до неї 32 тисячі НКВСників.

За майже три доби з Криму вивезли близько 200 тисяч кримських татар. У дорозі та в перші роки після виселення загинуло 46% депортованих.

Вивозили переважно до республік Центральної Азії, зокрема до Узбекистану. 10 тисяч кримських татар, солдатів Червоної армії, які повернулися з фронту в Крим, теж депортували. 12 років кримські татари мали статус спецпереселенців, позбавлених громадянських та людських прав і свобод.

Офіційно повертатись до Криму депортованим дозволили у 1989 році.

У 2015 році Верховна Рада визнала депортацію кримськотатарського народу геноцидом.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та Facebook

На початок