"Характер не дозволив мені кинути хлопців". Юрай Санітра – про продовження роботи в збірній України з біатлону

Ексклюзивно
. biathlon.com.ua

Перше інтерв'ю головного тренера чоловічої команди після початку війни.

Головний тренер чоловічої збірної України з біатлону Юрай Санітра продовжуватиме працювати з українськими спортсменами в прийдешньому сезоні 2022/2023.

На відміну від тренера жіночої команди, словенця Уроша Велепця, контракт якого з федерацією біатлону України не було продовжено, і він перейшов до складу збірної Німеччини, Санітра вирішив надалі працювати з чоловічою командою. Він керує нею вже шість років.

Читайте також: Жіноча збірна України з біатлону отримала нового головного тренера

Наразі команда вже вирушила на навчально-тренувальні збори до Сянок, що на Львівщині. Однак цього разу замість десяти біатлоністів Санітра зміг взяти на підготовку лише шість. При цьому капітан команди Дмитро Підручний досі не приєднався до колективу – він залишається в лавах Національної гвардії України.

Про те, як Санітра переживав початок війни, як проходитимуть перші тренувальні збори та які плани в команди на підготовку до перших змагань – словацький тренер розповів у інтерв'ю з Суспільне Спорт.

  • Про ситуацію після Олімпіади-2022

"Три місяці тому після Олімпійських ігор в Пекіні, коли ми прощалися з хлопцями в аеропорту Франкфурта, ми мали великі плани та хотіли гідно закінчити сезон. Нас чекали ще три етапи Кубка світу. Водночас ми практично вже готували зі спортсменами плани на наступний сезон. Ми тоді вже обговорили з керівництвом моє бажання працювати далі. Практично все було до того готове.

Війна, що розпочалася 24 лютого як російське вторгнення, зіпсувала життя багатьом людям. Так само вплинула і на спортивне життя країни, і на моє особисте. Я вже шість років працюю в Україні. Моє ставлення до неї дуже сердешне. Коли війна почалася, я дуже переживав за своїх спортсменів, друзів і людей, які перебували тут. До цього часу я не давав жодних інтерв‘ю. Переживав все разом із хлопцями і друзями.

Довго думав про те, що маю можливості працювати і в інших командах. Необхідно було прийняти рішення, бо в цій ситуації нелегко відмовитися від пропозицій, які надходили. Мій характер мені не дозволив кинути хлопців, команду, Україну та свою шестирічну працю. Тому я пішов на ризик і вирішив працювати з чоловічої збірною й надалі. Вірю, що в цей нелегкий час ситуація покращуватиметься, і вірю в перемогу України".

Читайте також: Збірна України з біатлону назвала остаточний склад команди "А" на сезон 2022/23
  • Про перший збір

"Ми зараз виходимо із ситуації, яку маємо. Прийняли рішення зробити перший збір в Україні. Я довго думав, як добиратимусь, але прийняв рішення, що приїду. Я мав зустрітися зі спортсменами і зрозуміти, у якому вони стані.

Я хотів, щоб, як зазвичай, на початку олімпійського циклу в команді А на першому зборі в мене було десять спортсменів. Але в цьому становищі керівництво [федерації] повідомило, що можу взяти лише шістьох, через це я мав змінити цілу стратегію. Наразі ж я маю практично п‘ятьох спортсменів: Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Денис Насико і Тарас Лесюк. Шкода, що не зміг звільнитися від виконання своїх обов‘язків капітан команди Дмитро Підручний. Сподіваюсь, що найближчими днями приймуть схвальне рішення щодо нього, аби й він міг готуватися.

Читайте також: Двоє учасників Олімпіади-2022 приєднались до лав Нацгвардії України

Зрозуміло, першочергове завдання – це оборона України, але для того, щоб Україна була сильною, треба мати й хороші виступи на міжнародній арені. А біатлон завжди був тим видом спорту, який піднімав прапор України і за кордоном. Тому я вірю, що для топ-спортсменів будуть зроблені умови, щоб ми могли готуватися. Знаю, що зараз немає можливості будувати великі плани, але хочемо серйозно готуватися до сезону".

  • Про біатлоністів, що не потрапили на збори

"Хотів бачити й спортсменів, які мають перспективу піднятися на такий рівень, щоб добре виступати на Олімпійських іграх у 2026 році в Італії. Є Степан Кінаш, Роман Боровик і Віталій Мандзин – їх хотів бачити в команді. Але я також прагнув, щоб допомогли в цей перший рік і Руслан Ткаленко, і Артем Тищенко. Це хороша конкуренція, щоб готувати на наступні Ігри комбінацію досвідчених та молодих-перспективних спортсменів".

  • Про плани на наступні збори

"Зараз у Сянках прийматимемо рішення, як і що далі. Хочу мати змогу виїхати з командою за кордон, щоб готуватися в хороших умовах до літнього чемпіонату світу, на якому хочемо виступати в серпні в Рупольдингу. Тому в липні плануємо виїхати в Німеччину, а саме в Обергоф. Потім маємо в планах італійське Пасо Лаваца, а на вересень Сянки або ж Буковель, якщо дозволить становище. А далі за програмою, яку ми вже протестували: у жовтні хочемо виїхати до австрійського Рамзау на лижі, а в листопаді готуватися на вкатці десь у Норвегії. А потім вже старт сезону.

Читайте також: Провал на 5-6 років: наслідки війни для біатлону в Чернігові