"Просто засудили". Україна подала протест через дискваліфікацію борчині Грушиної на ліцензійному турнірі з боротьби

Ексклюзивно
Емоції Аліни Грушиної після дискваліфікації на ліцензійному турнірі з боротьби. Getty Images/Kadir Caliskan

Українська борчиня виграла сутичку, однак згодом її дискваліфікували.

Збірна України з боротьби завершила виступи на останньому відбірковому турнірі до Олімпіади-2024. За його підсумками українці не вибороли жодної квоти, хоча декілька разів були близькими: одразу три борці програли ліцензійні сутички, тобто стали першими непрохідними на Олімпіаду.

Найближчою до здобуття ліцензії була борчиня Аліна Грушина (вага 57 кг). Українка навіть закінчила перемогою вирішальну сутичку проти італійки Аврори Руссо (4:2), втім після челенджу від суперників втратила ліцензію через дискваліфікацію.

Що сталося під час ліцензійної сутички Грушиної?

  • 0:27 хвилина: Руссо після клінчу звертає увагу на те, що Грушина смикнула її за волосся — арбітр на татамі не реагує, борчині продовжують змагання.
  • 0:32 хвилина: сутичку призупинено. Судді сутички підкликали арбітра та пояснили, що Грушина схопила Руссо за волосся — одразу після цього італійка заробила перший бал, а українка отримала перше попередження.
Один із суддів демонструє арбітру сутички, що Грушина схопила Руссо за волосся. Скріншот з трансляції
  • 2:00 хвилина: Грушина заробляє перші два бали та завершує першу 3-хвилинку у статусі лідерки.
  • 3:40 хвилина: друге попередження для Грушиної — цього разу арбітр самостійно зафіксував, як українка схопила Руссо за волосся і повідомив про можливість дискваліфікації у разі третьої жовтої картки.
Арбітр демонструє, що Грушина схопила Руссо за волосся та вдруге попередив українку. Скріншот з трансляції
  • 4:16 хвилина: Грушина заробляє ще два бали — рахунок стає 4:2.
  • 5:48 хвилина: Руссо сигналізує, що Грушина знову хапає її за волосся — арбітр не реагує та дає можливість борчиням закінчити сутичку.
Італійка Руссо демонструє арбітру, що Грушина хапає її за волосся. Скріншот з трансляції
  • Грушина завершує сутичку перемогою над Руссо з рахунком 4:2 — команда італійки одразу ж робить челендж, посилаючись на те, що українка знову хапала борчиню за волосся.
  • Судді задовольняють запит італійців. Рахунок стає 4:3 на користь Грушиної, однак через третє попередження українку дискваліфіковують, а ліцензію на Олімпіаду здобула італійська борчиня.
Арбітр сутички фіксує перемогу Руссо над Грушиною.

Що відбулося далі?

В Асоціації спортивної боротьби України повідомили ексклюзивно для Суспільне Спорт, що подали протест на результат ліцензійної сутички за участі Грушиної. У федерації вважають, що українську борчиню засудили.

"Аліну Грушину цинічно засудили. Це всі бачили. На думку судді олімпійської категорії Романа Павлова, тут складно знайти пояснення та аргументи. Такого, напевне, ще не було. Завжди трапляються помилки, тут просто перемогу поцупили.

За словами головного тренера жіночої збірної України Володимира Івонова, подібних ситуацій в його практиці не траплялося. Були різні результати, але коли є повна домінація, коли борчиня в чисту перемагає суперницю (а Грушина була сильнішою за італійку на голову чи навіть на дві) — просто взяти і ось так зробити... Це треба вміти. Це неможливо пояснити. Грушину просто засудили", — зазначили в Асоціації спортивної боротьби.

Регламент змагань передбачає, що Україна дійсно може подати протест на результат сутички. Зокрема опротестувати рішення по кожному попередженню, яке отримала борчиня — лише в останньому випадку судді передивлялися епізод на відеоповторі, у перших двох вердикт ухвалювали без нього.

Втім в Асоціації вільної боротьби відзначили, що успішно опротестувати результат сутички буде складно, адже після її завершення арбітр на татамі підняв руку Руссо, що, згідно зі статутом Об'єднаного світу боротьби є ключовим моментом при визначенні переможниці. Водночас наголошують: націлені боротися за олімпійську ліцензію для Грушиної.

"Є певні правила, прописаний статут, [де вказано], що перемагає той, кому підняли руку. Як це довести — однозначно буде розбір цієї сутички, порушників, тобто людей, які ініціювали цю помилку. Навряд чи вийде добитися правди. Єдине, чого ми будемо добиватися, і це позиція Асоціації вільної боротьби та НОК України — намагатимемося, якщо це можливо, битися за олімпійську квоту, щоб їй дозволили їхати до Парижу".

Що відомо

  • Україна здобула лише чотири ліцензії на Олімпіаду-2024 у боротьбі — по дві у жіночій вільній та греко-римській боротьбі. У чоловічій вільній боротьбі Україна так і не виборола жодної квоти.
  • Аліна Грушина жодного разу не змагалася на Олімпійських іграх. Дебютними для неї мали стати Ігри у Токіо, однак перед їхнім початком вона зазнала травми, і на змагання поїхала Тетяна Кіт.
  • Через травму Грушина не виступила й на чемпіонаті світу-2023. Він також був відбірковим турніром на Олімпіаду-2024.