Чи планує Україна запроваджувати свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ

Чи планує Україна запроваджувати свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ

Ексклюзивно
Чи планує Україна запроваджувати свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ
. AP

Міністерство охорони здоров'я "поставило на контроль" питання запровадження свідоцтв про проведення вакцинації від COVID-19 і "збирає інформацію" щодо гарантій того, чи вакцинована людина дійсно не може інфікувати інших.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я у відповідь на запит Суспільного.

"Після появи вакцини проти COVID-19 деякі країни вже розглядають можливість вимагати міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації проти цієї хвороби, яке буде замінювати попередні вимоги (самоізоляцію чи негативний ПЛР-тест). В Україні це питання також перебуває на контролі, але наразі не впроваджується, оскільки ми ще збираємо додаткову інформацію, яка гарантуватиме те, що вакцинована від COVID-19 людина більше не здатна інфікувати інших людей", — йдеться в повідомленні.

Міністерство наголосило, що міжнародні медико-санітарні правила дозволяють видавати свідоцтво про проведення вакцинації лише у тому разі, коли використовується вакцина, яка дозволена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. 

"І ще одне застереження: не потрібно підміняти поняття міжнародного свідоцтва про проведення вакцинації та "імунного паспорта". Ще у квітні 2020 року ВООЗ застерегла від використання "паспортів імунітету", зазначивши, що нині недостатньо доказів про ефективність імунітету, щоб гарантувати точність такого "паспорта". Ця позиція ВООЗ нині не змінилася. Вакцинованих від коронавірусу осіб заноситимуть до спеціальної електронної бази, щоб потім лікарі могли видати довідку про щеплення", — заявили у міністерстві.

У МОЗ зазначили, що питання використання міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації — це "не щось нове".

"Ця норма прописана в Міжнародних медико-санітарних правилах — офіційному документі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), який був прийнятий 58-ою асамблеєю ВООЗ ще 23 травня 2005 року", — розповіли у відомстві.

У міністерстві додали, що до пандемії COVID-19 найбільше і найчастіше цей сертифікат видавали при вакцинації проти жовтої лихоманки.

Що відомо

  • Європейська комісія заявила, що до кінця січня 2021 року країни ЄС мають розробити єдину стратегію запровадження сертифікатів вакцинації, які будуть визнаватися на території об'єднання та за його межами.
  • Міністерство охорони здоров'я планує розпочати кампанію з вакцинації населення від коронавірусу орієнтовно в середині лютого. Для щеплення використовуватимуть препарати китайського розробника Sinovac та американського Pfizer.
  • Оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, за яким вона відбудеться у чотири етапи та має охопити половину населення України за понад рік.
  • Мешканці Польщі, які пройдуть курс щеплень проти COVID-19, отримають документи про вакцинування у вигляді QR-коду.
  • Одним з перших подібний документ запроваджує Ізраїль – вже з 17 січня громадяни країни, які зробили щеплення зможуть уникати обмежень, пов'язаних з локдауном. Аналогічні документи планують вводити також Данія та Угорщина. Водночас у Франції від "ковідних паспортів" відмовилися через суспільну критику.
  • У Всесвітній організації охорони здоров'я радять поки не вимагати підтвердження щеплення від коронавірусу від мандрівників.

Читайте також

Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

На початок