На Україну насуваються морози. Як уберегтися від переохолодження

На Україну насуваються морози. Як уберегтися від переохолодження

На Україну насуваються морози. Як уберегтися від переохолодження
. Ілюстративне фото, Unsplash

Найближчими днями в Україні очікується значне похолодання. Як попереджає Український гідрометцентр, 15-16 січня очікується значне зниження температури. Найближчими днями очікується, що нічна температура впаде до 12-18 градусів морозу, в північних областях місцями й до -21, вдень очікується до -16 градусів морозу. Суспільне зібрало інформацію про те, як готуються до морозів та снігопадів у різних областях країни та рекомендації, як уберегтися від переохолодження.

Як готуються в регіонах

У Києві з 14 січня розпочинають працювати 32 теплопункти в усіх районах міста. За словами мера столиці Віталія Кличка, там можна буде отримати першу медичну допомогу, випити гарячого чаю, "а в деяких за потреби взяти собі теплий одяг і взуття". Через прогнозований мороз у Києві скасували проведення сезонних сільськогосподарських ярмарків з 15 по 17 січня.

Водночас у Сумах не планують відкривати пункти обігріву через карантин. Поки ж мобільні пункти обігріву зберігають на складах Державної служби з надзвичайних ситуацій. Їх виставлятимуть у разі потреби.

На Івано-Франківщині через небезпеку сходження снігових лавин оголосили штормове попередження.

Під час снігопаду на Харківщині застрягли дві швидкі та знеструмило два населених пункти області. У Харкові через негоду і прибирання снігу на добу заборонили проїзд вантажівок.

Продовжує роботу спецтехніка, яка розчищає дороги від снігу та посипає протиожеледною сумішшю, зокрема на Черкащині, в Ужгороді та Дніпрі.

У Запоріжжі представники влади нагадали підприємцям, що вони зобов'язані прибирати сніг та обробляти тротуари від льоду на земельних ділянках, якими користуються, інакше на них чекатимуть штрафи.

Як запобігати переохолодженню

Аби під час морозів не отримати перехолодження, у Центрі громадського здоров'я радять (ЦГЗ) вдягати багато шарів одягу:

  • білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна);
  • середній шар (светр, кофта тощо);
  • верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

"Що більше шарів одягу — то тепліше. Обирайте одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів. Одяг не обов’язково має бути грубим та сковувати рухи, головне — багатошаровість і просторість: між різними одежинами утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло", – радять у центрі.

Також радять не залишати відкритими кінцівки та голову, оскільки через долоні та оголену голову втрачається чимало тепла.

"Обирайте зимове взуття із товстою підошвою: воно має бути просторим, ідеальним за розміром та не стискати ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг", – додають у центрі.

У Департаменті муніципальної безпеки Києва радять не виходити на мороз голодними.

"Обов'язково добре поїжте, бажано щось висококалорійне. Замерзли – також з’їжте що-небудь", – йдеться у повідомленні.

Також рекомендують щогодини чи що пів години заходити у тепле приміщення, якщо проводите цілий день на вулиці. Також радять рухатися на холоді, оскільки це посилює кровообіг і сприяє зігріванню тіла.

Також у Департаменті муніципальної безпеки Києва нагадують, що:

  • підсолоджений гарячий чай або кава дадуть змогу відігрітися;
  • категорично не можна торкатися металу ні голими руками, ні язиком;
  • не можна вживати алкогольні напої – алкоголь призводить до швидших втрат тепла;
  • у жодному разі не можна розтирати уражене місце чи зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою або біля гарячих радіаторів.
На початок