Побачити світ на дотик. Як шрифт Брайля змінив світ людей з вадами зору

Побачити світ на дотик. Як шрифт Брайля змінив світ людей з вадами зору

Побачити світ на дотик. Як шрифт Брайля змінив світ людей з вадами зору
. Associated Press

З 2019 року 4 січня у світі відзначають Всесвітній день азбуки Брайля. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 180 мільйонів людей мають порушення зору, з яких приблизно 45 мільйонів повністю сліпі, а 135 мільйонів мають слабкий зір.

До цього дня Суспільне зібрало інформацію про те, як з'явився шрифт Брайля та як люди з вадами зору можуть сприймати навколишній світ за допомогою нього.

Що таке шрифт Брайля

Для мільйонів незрячих людей засобом спілкування, освіти та доступу до інформації є шрифт Брайля — унікальний тактильний рельєфно-крапковий шрифт, названий на честь свого винахідника.

Шрифт Брайля
Associated Press

З метою підвищення обізнаності про значення азбуки для реалізації прав людини сліпих і слабозорих людей, у 2019 році Генеральна Асамблея ООН постановили відзначати 4 січня Всесвітній день азбуки Брайля - у день народження Луї Брайля. Саме він свого часу створив те, що допомагає людям з вадами зору читати, писати, працювати на комп'ютері і грати на музичних інструментах.

Луї Брайль став незрячим ще у ранньому дитинстві, утім вже у 15 років він вигадав власний шрифт, який допомагав пізнавати світ. Цю систему намагалися використовувати військові як "нічний шрифт", коли було темно і потрібно було читати навпомацки.

Для зображення букв винахідник використав шість точок, розташованих у два стовпчики, по 3 в кожному. Текст, за його системою, пишеться справа наліво, потім сторінка перегортається, і текст читається як зазвичай, зліва направо. При написанні проколюються точки.

Оскільки читати можна тільки по опуклим крапкам, "писати" текст доводиться зі зворотного боку аркуша, в "дзеркальному відображенні".

Побачити світ через дотик

Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля. Зокрема автомобільна компанія Ford створила інтелектуальне смартвікно, за допомогою якого люди із вадами зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик.

Пристрій, який отримав назву Feel The View, має кнопку, натиснувши яку, користувач робить панорамний знімок. Потім фото, тільки монохромне, проєктується на скло. Кожному відтінку сірого відповідає вібрація певної інтенсивності. Саме так незряча людина може "відчути" контури гір.

Також у 2008 році дизайнер Чю Лі з китайського підрозділу компанії Samsung розробив перший у світі фотоапарат для сліпих. На Touch Sight є гнучкий тактильний дисплей Брайля, що відображає графічну інформацію у рельєфно-точковому вигляді.

Фотокамера дуже проста у використанні завдяки функції, яка записує сигнальний звук при фотографуванні. Звукові маркери допомагають людям з обмеженим зором переглядати, сортувати і обмінюватися фотографіями.

Шрифт Брайля
Liqingzhou

Значення цього дня

У грудні 2019 року у Києві неподалік станції метро "Дарниця" встановили єдину в Україні статую незрячій людині. Артоб'єкт зображає людину із заплющеними очима та  палицею у руці, яка ніби йде тактильною доріжкою.

Майже через 200 років шрифт Брайля використовується у всьому світі для читання книг, а також для полегшення роботи людей з порушеннями зору. Від кнопок на ліфтах до предметів першої необхідності, таких як шампунь, пакети з ліками і банкомати - шрифт Брайля використовується у всьому суспільстві для спілкування з тими, хто може його читати.

Читайте також

Повноцінне життя без зору: історія слабозорої дівчинки з Хмельницького

У Львові надрукували маже 800 дитячих книжок шрифтом Брайля

На початок