"Будемо сподіватися, полетять голови": рідні загиблих в Ан-26 — про висновки ДБР

"Будемо сподіватися, полетять голови": рідні загиблих в Ан-26 — про висновки ДБР

"Будемо сподіватися, полетять голови": рідні загиблих в Ан-26 — про висновки ДБР
. УНІАН

Командир екіпажу Ан-26, який за висновками слідчих Державного бюро розслідувань не мав достатньої практики нічних польоті, усе літо провів за штурвалом літака. Родичі вимагають покарання для відповідальних за допуск до польотів та організації навчань.

Про це Суспільному розповіла мати загиблого пілота Богдана Кишені.

"Йому з частини вранці подзвонили, що він сьогодні літає. Просто так він же не стрибнув би в літак. Хто його допустив? Чому ці особи не відповідають за законом за допуски до польотів? Усе літо в нього польоти з курсантами були. От вони як у травні прийшли, і постійні польоти — і ранкові, і денні, і нічні", – говорить Ірина Кишеня.

Військові чиновники мають бути притягнуті до відповідальності, вважає дружина загиблого бортового техніка Олега Козаченка.

"Будемо сподіватися, що нарешті, можливо, полетять чиїсь високі голови цього разу, а не просто спишуть усе на мертвих простих людей", — сказала Марина Козаченко у коментарі Суспільному.

18 грудня ДБР оголосило підозри військовим посадовцям, які можуть бути причетні до катастрофи Ан-26 біля Чугуєва на Харківщині. На цьому етапі розслідування підозрюються троє людей: керівник польотів, командир військової частини (аеродром Чугуєва) та командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов.

Серед причин катастрофи слідчі називають "сукупність помилкових рішень командира за відсутності контролю з боку керівництва управління польотами". Зокрема, стверджуть, що командир Ан-26 майже рік не практикував нічні польоти.

"Перш за все треба сказати, що крапку в цій історії, які в будь-якій країні, має поставити суд. Наразі Командування Повітряних сил утримується від офіційних коментарів щодо цього брифінгу ДБР", — повідомив Суспільному речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Що відомо

  • В авіакатастрофі військового Ан-26 25 вересня загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 офіцерів, члени екіпажу. Вижив курсант В'ячеслав Золочевський.
  • 29 вересня у Харкові прощалися з курсантом з Львівщини Віталієм Вільховим, який помер у лікарні. 6 жовтня на площі Свободи у Харкові попрощалися з 25 загиблими.
  • У жовтні Міноборони нарахувало 28 млн грн родичам курсантів, загиблих в авіатрощі. Питання виплат рідним членів екіпажу пообіцяли вирішити пізніше. 28 жовтня уряд назвав причини катастрофи літака Ан-26 на Харківщині: як відреагували родичі.
  • За фактом катастрофи відкрили кримінальне провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).
  • 4 грудня в Офісі Генпрокурора повідомили, що розслідування авіакатастрофи на Харківщині перебуває на завершальній стадії.
  • У грудні у відповідь на запит Суспільного в Міноборони повідомили, що ухвалили рішення про виплату одноразової грошової допомоги родинам п'ятьох членів екіпажу. Питання компенсацій за двох членів екіпажу поки не вирішили.
На початок