Родичі загиблих офіцерів у Ан-26 на Харківщині прокоментували висновки урядової комісії

Родичі загиблих офіцерів у Ан-26 на Харківщині прокоментували висновки урядової комісії

Родичі загиблих офіцерів у Ан-26 на Харківщині прокоментували висновки урядової комісії
. Суспільне Харків

Якщо урядова комісія вбачає помилки екіпажу в катастрофі військового Ан-26, необхідно з'ясувати, як готували пілотів до нештатної ситуації.

Таку думку в коментарі Суспільному висловила Римма Мхавілла, мати загиблого члена екіпажу Ашрафа Мсуя.

"Справа не в тому, погоджуюсь я чи не погоджуюсь [з висновками комісії]. Комісія провела своє розслідування, озвучила його. Тепер виникає питання: якщо є помилка пілотів, як їх готували? Чи було в них вдосталь часу для підготовки? Чи готували їх до того, як вийти з надзвичайної ситуації? В кожного своя реакція. Для когось це зрозуміло, для когось все очікувано. Очікувано це і для мене, але в мене є ось таке питання", — сказала Римма Мхавілла.

На думку Віти Ломової, матері штурмана-інструктора Дмитра Добрелі, провину у катастрофі "списують" на екіпаж.

"Я вважаю, що екіпаж непричетний. Це просто справа випадку, що цього разу були наші, а іншим разом будуть інші. І все. Де гарантія, що не впаде наступний літак? І знову причину замнуть? Знову спишуть на екіпаж?" — сказала Віта Ломова в коментарі програмі "Факти на ICTV".

Ірина Кишеня, мати командира літака Богдана Кишені, сказала Суспільному, що родини загиблих в катастрофі чекатимуть оприлюднення документу з висновками.

28 жовтня голова держкомісії з розслідування причин катастрофи Олег Уруський оприлюднив звіт за результатами роботи комісії. За його словами, на технічні неполадки наклався людський фактор. Крім того, встановлені серйозні системні порушення в організації польотів.

Що відомо

  • В авіакатастрофі військового Ан-26 25 вересня загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 офіцерів, члени екіпажу. Вижив курсант В'ячеслав Золочевський. 29 вересня у Харкові прощалися з курсантом з Львівщини Віталієм Вільховим, який помер у лікарні. 6 жовтня на площі Свободи у Харкові попрощалися з 25 загиблими.
  • ДБР розслідує чотири версії катастрофи Ан-26.
  • 20 жовтня в Генштабі повідомили, що родинам курсантів, загиблих в авіатрощі, перевели по 1,5 млн грн. "Родинам екіпажу виплата буде здійснена після остаточного офіційного встановлення обставин та причин авіакатастрофи", — зазначили в Генштабі.
  • 23 жовтня стало відомо, що начальника університету Повітряних сил відсторонили на час слідства.

На початок