Кішки, норки та вівери. Які тварини найбільш вразливі до захворювання на СOVID-19

Кішки, норки та вівери. Які тварини найбільш вразливі до захворювання на СOVID-19

Кішки, норки та вівери. Які тварини найбільш вразливі до захворювання на СOVID-19
. Ілюстративне фото, Unsplash

Дослідники з іспанського Центру геномного регулювання (CRG) проаналізували десять видів тварин і дійшли висновку, що тхори, кішки та собаки є вразливими тваринами до інфекції SARS-CoV-2, яка викликає COVID-19.

Як зазначено у дослідженні науковців, опублікованому в журналі PLOS Computational Biology, качки, щури, миші, свині та кури менш вразливі до інфекції у порівнянні з людьми.

"Знання того, які тварини вразливі до SARS-CoV-2, допомагає нам запобігти накопиченню резервуарів тварин, через які коронавірус може з’явитися повторно у більш пізній період. Наші результати дають ключ до розгадки того, чому норки, які тісно пов’язані з тхорами, заражаються цією хворобою. Хоча ми також виявили потенційну сприйнятливість до зараження кішок, але досі немає відомих випадків зараження людей від їхніх домашніх тварин”, – зазначає професор з Каталонський інститут досліджень (ICREA), директор CRG та автор дослідження Луїс Серрано.

Учені дослідили десять видів тварин. У п’яти з них – людей, кішок, тхорів, вівер Вівера — рід ссавців родини Віверових підряду Котовиді. Тварини поширені в різноманітних місцях проживання в південно-східній Азії. Їх характеризують чорні лапи й чорний спинний гребінь, плямисті боки, смугасті хвіст та шия. і собак – зареєстровані випадки зараження SARS-CoV-2. Повідомлень про зараження п’яти інших видів – мишей, щурів, свиней, курей і качок – немає.

Дослідники використовували комп’ютерне моделювання, щоб перевірити, як коронавірус за допомогою своїх шипованих білків проникає в клітини різних тварин. Основною точкою входу на поверхню клітини є рецептор ACE2, який зв’язується з білком-шипом. Тож дослідники дійшли висновку, що найвищий ступінь зв'язування з цим білком мають клітини кішок та інших вразливих видів.

Дослідники також перевірили індекс адаптації різних видів – наскільки ефективно коронавірус захоплює клітину після того, як потрапив в неї. Чим ефективніше процес, тим краще коронавірус може створювати білки, необхідні для дублювання. Найвищий індекс кодонової адаптації мають люди, кури та качки, тоді як інші види адаптовані гірше.

Що відомо

  • Адміністрація зоопарку у місті Луїсвілл, штат Кентуккі, повідомила про позитивний тест в одного зі своїх підопічних. COVID-19 підтвердили у п'ятирічної самки снігового барса.
  • У Північній Ютландії на 63 фермах, які займаються розведенням норок, виявили новий штам збудника COVID-19. З’ясувалось, що він має мутації, які відрізняють його від решти раніше виявлених штамів коронавірусу. Після цього уряд Данії розпорядився знищити всіх норок, оскільки мутований вірус може звести нанівець зусилля зі створення вакцини, проте зоозахисники розкритикували такі наміри.
На початок