На завершення будівництва музею історії міста Хмельницького потрібно ще 11 мільйонів

На завершення будівництва музею історії міста Хмельницького потрібно ще 11 мільйонів

На завершення будівництва музею історії міста Хмельницького потрібно ще 11 мільйонів
. Фото: Суспільне.

60 відсотків складає готовність будівництва музею історії міста Хмельницького. На його створення з міського бюджету витратять 26 мільйонів гривень. Зведення самої будівлі планують завершити за рік, а ще через два - завершити облаштування експозицій.

Про це Суспільному розповів начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

За словами посадовця, будівництво музейного комплексу історії та культури міста Хмельницького розпочали у 2018 році.

"На сьогодні освоєно більше 15 мільйонів і, відповідно, будемо робити бюджетний запит на 2021 рік на залишок, це приблизно 11 мільйонів гривень», - каже Артем Ромасюков.

Експозиція музейного комплексу, за словами посадовця, буде почерговою.

«Підвальні приміщення теж будуть задіяні – там ми розмістимо археологічну експозицію. На першому поверсі плануємо розмістити цикл на тему фольклорних свят, на поверх вище - будемо знайомити відвідувачів з різними епохами життя міста. І на третьому поверсі плануємо перейти до сучасності, до сьогоднішніх днів», - ділиться планами Артем Ромасюков.

Наразі ж тривають роботи із благоустрою біля музею, каже заступник Хмельницького міського голови з питань ЖКГ Василь Новачок.

«Встановлено майже 1000 кв.м тротуарної плитки, переасфальтовано асфальтний заїзд, облаштовано три великих зелених зони, встановлено ліхтарі, освітлення», - каже посадовець.

Архітектор Дмитро Райфшнайдер займається облагородженням території, прилеглої до музею. Каже, при створенні ескізу виникали питання - це буде транзитний простір чи відпочинковий.

«Відпочинковим його, однозначно, не вийде зробити, бо дуже серйозна магістраль і перехрестя в цьому місці. У той же час - це місце не є сильно транзитним. Тому треба було знайти якийсь певний баланс - щоб люди тут могли і перепочити трішки, але й ті перехожі, які проходять повз, теж отримували задоволення в цьому місці», - каже архітектор.

Такий вигляд матиме простій біля новозбудованого музею історії міста Хмельницького. Проєкт: Дмитро Райфшнайдер.
Такий вигляд матиме простій біля новозбудованого музею історії міста Хмельницького. Проєкт: Дмитро Райфшнайдер. Фото: Суспільне.

За словами Дмитра Райфшнайдера, на території біля музею міста буде кілька місць, щоб можна було присісти. Але основною фішкою є скульптури Мазура.

«Щоб людям було комфортніше, ми постаралися зробити затишне місце за рахунок зелені, кущів, дерев, і навіть пагорбів, які насипані для того, щоб зменшити вплив магістралі і прикрити це місце», - додає Дмитро Райфшнайдер.

Ескізний проєкт музею історії міста розробила художниця Оксана Мазур, донька хмельницького художника та скульптора Миколи Мазура. За її словами, зовнішній вигляд музею, сам фасад, мав відповідати його внутрішньому наповненню.

«У проєкті цього музею є внутрішнє поєднання історії, етнографії та сучасності. За основу було взято мізинський орнамент, як дуже яскравий зразок нашої прадавньої культури. Він трансформований в сучасну форму моделей таким чином, щоб гармонував із сучасним простором і відповідав на ідею сучасним поглядам та технологіям архітектури», - каже авторка проєкту музею історії міста Оксана Мазур.

За словами Артема Ромасюкова, будівельні роботи планують завершити у 2021 році, а у 2022 році працюватимуть вже над експозицією музею історії міста.

Читайте також

На початок