Уряд продовжив виплати на дітей підприємцям, які постраждали через карантин

Уряд продовжив виплати на дітей підприємцям, які постраждали через карантин

Уряд продовжив виплати на дітей підприємцям, які постраждали через карантин
. Facebook

Кабінет міністрів вирішив продовжити виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які були змушені обмежити свою роботу через запроваджений урядом карантин, без подання нової заяви.

Відповідне рішення ухвалили під час урядового засідання 25 листопада,

Як повідомив на своєму Telegram-каналі прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у разі, якщо в родині підприємця є діти віком до 10 років, держава допомагатиме з їхнім забезпеченням. На кожну дитину мають виплатити близько 2 тисяч гривень.

"Всі заявки, які були подані у травні-серпні за цією програмою, будуть подовжені автоматично. Загальне фінансування для українських родин за цією програмою до кінця року складе фактично 1 мільярд гривень", – зазначив прем’єр.

Під час засідання міністерка соціальної політики Марина Лазебна закликала відновити програму на тлі посилення карантинних обмежень.

"Для посилення захисту людей від впливу COVID-19 ми з травня по вересень запровадили програму підтримки фізичних осіб-підприємців 1 і 2 категорій, які мають дітей до 10 років. Програма успішно себе зарекомендувала, 87 тисяч підприємців отримали виплати на понад 115 тисяч дітей. Ми зараз бачимо що посилюються обмежувальні заходи, тому ми просимо уряд відновити програму підтримки фізичних осіб-підприємців", – зазначила вона.

Програма діятиме з 1 листопада по 31 грудня 2020 року. У її межах мають продовжити виплати допомоги на дітей підприємцям, які вже отримували фінансову підтримку від держави у травні-серпні, без подання з їхнього боку нової заяви та відповідних документів. Окрім того, нові підприємці, які претендують на допомогу, зможуть звернутися по неї із заявою та пакетом необхідних документів до 15 грудня 2020 року.

Фінансування програми здійснюватимуть із Фонду з боротьби з COVID-19.

Що відомо

  • Уряд запровадив допомогу на дітей ФОПів і малозабезпечених сімей у квітні 2020 року. Її мають виплачувати протягом карантину та 30 днів після його завершення.
  • 29 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою замість "пакунка малюка" породіллям будуть видавати соціальну банківську картку з 5 тисячами гривень на рахунку.
  • Після цього дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав український уряд зберегти програму "пакунок малюка" у такому вигляді, якому він є. За даними ЮНІСЕФ, більшість батьків підтримує саме натуральну допомогу, у вигляді пакунків. Там наголошують, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.
  • Влітку 2020 року повідомлялося, що у багатьох пологових будинках в Україні вже закінчилися пакунки малюка або скоро закінчаться, а нові не закупили.
  • До "пакунку" входили засоби гігієни, одяг та інші необхідні речі з догляду за немовлям.
  • 17 вересня Рада прийняла за основу законопроєкт про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка".
  • 21 жовтня президент Зеленський підписав закон про надання при народженні дитини "пакунку малюка" замість грошової допомоги.

На початок