Ціни на газ: експерт розповів, як змінити постачальника та платити менше

Ціни на газ: експерт розповів, як змінити постачальника та платити менше

Ексклюзивно
Ціни на газ: експерт розповів, як змінити постачальника та платити менше
.

Завдяки новим правилам ринку газу в Україні, споживачі отримали можливість обирати постачальника в залежності від вартості та якості послуги. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів в ефірі Українського радіо як змінити постачальника та скільки на такій зміні можна зекономити.

За словами експерта, газ населенню в Україні продають вже понад 35 різних продавців, але наразі не надто гарний час, щоб міняти постачальника: “Сьогодні на ринку можна купити газ за 6 тисяч гривень, а можна - за 8 тисяч. Тому ви маєте вибирати постачальника, дивитися на ціни, умови постачання. Багато постачальників пропонували річні, піврічні плани з фіксованою ціною на довгий час. Зараз якщо змінювати постачальника, то я б думав, тому що ціни вже зросли. Також не знаю, чи варто брати довгий тарифний план, бо навесні ціни будуть падати, а якщо зима буде тепла, то падати вони почнуть вже в лютому”, – зазначив Олександр Харченко.

Втім, на думку експерта, в разі, якщо ціна здається занадто несправедливою, українцям слід шукати більш вигідні пропозиції.

“Змінювати постачальника треба тоді, коли ви зрозуміли, що ваш постачальник постачає вам газ занадто дорого або нечесно. На жаль, в Україні вистачає постачальників, які, на мою думку, невиправдано підняли ціну. І ті споживачі, які до них підключені, мають подивитися і вирішити, чи хочуть вони переплачувати зайву тисячу гривень”, - наголосив Харченко.

Як змінити поставника газу: покрокова інструкція

Для того, щоб змінити поставника газу, необхідно:

  • Обрати нового постачальника газу та перевірити, чи компанія має право на постачання. Для цього слід зайти на сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг та вибрати розділ “Ліцензійний реєстр НКРЕП”. Після цього на комп’ютер завантажиться документ із повним переліком ліцензіатів. У списку треба буде знайти обраного постачальника та перевірити чинність ліцензії у графі “Статус ліцензії”;
  • Подати заяву-приєднання до обраного постачальника, що можна зробити як на сайті постачальника онлайн, так і надіславши йому скановану чи сфотографовану заяву на електронну скриньку.

До заяви слід додати наступні документи:

  • документи, якими посвідчується право власності чи право користування приміщенням;
  • паспорт, а також ідентифікаційний код споживача;
  • інші документи, які може вимагати постачальник (їхній перелік має бути визначений на сайті постачальника). Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона має мати довіреність, засвідчену належним чином.
  • Очікувати від нового постачальника повідомлення щодо дати, з якої почне постачатися природний газ. Для нової компанії відведений 20-денний термін, проте компанія може зреагувати й швидше;
  • Протягом шести тижнів отримати рахунок від попереднього постачальника газу, з яким треба розрахуватися протягом десяти днів з моменту отримання рахунку.

Що відомо

  • Згідно з міжнародними зобов’язаннями з 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО.
  • З 1 травня 2020 року, в межах зобов'язань перед МВФ, Україна взяла на себе обов’язок повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.
  • Відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але через впровадження карантину терміни перенесли на 1 липня.
  • З 1 липня 2020 року в Україні відкрито ринок газу відповідно до постанови Кабінету міністрів №303 від 24 квітня 2020 року.
  • У результаті проведеного у країні анбандлінгу, на ринку відбулось розділення: є компанії, які займаються доставкою газу і відповідають за труби, а є компанії, які газ продають і відповідають за його постачання клієнтові.
На початок