Під час карантину заклади освіти можуть проводити "змішане навчання" — МОН

Під час карантину заклади освіти можуть проводити "змішане навчання" — МОН

Під час карантину заклади освіти можуть проводити "змішане навчання" — МОН
. УНІАН

Заклади освіти можуть не переводити учнів на дистанційну форму навчання на час карантину, а використати "змішану" форму.

Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства освіти щодо застосування нового "Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти".

"Карантин та інші надзвичайні обставини, що тимчасово унеможливлюють відвідування закладів освіти, не потребують переведення учнів на дистанційну форму (і відповідного збору заяв від батьків). За рішенням педради освітній процес продовжується з використанням технологій дистанційного навчання на денній або іншій формі здобуття освіти, на яку учнів зараховано. Саме у такий спосіб може бути реалізовано "змішане навчання", - зазначили у пресслужбі міністерства.

У МОН також зазначили, що якщо батьки вирішили перевести дитину на дистанційне навчання на весь навчальний рік, вони мають звернутися до закладу освіти, який надає послуги саме за дистанційною формою здобуття освіти.

Читайте також: Школи під час карантину: експерт розповів про недоліки класичного навчання

"Такий заклад освіти може бути будь-якої форми власності (державної, комунальної, приватної). Але він повинен мати системотехнічне забезпечення для організації саме дистанційної форми здобуття освіти – комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, електронні освітні ресурси тощо", - наголосили у міністерстві.

У Міносвіти також відзначили, що під час дистанційного навчання зміст освіти і кількість годин для його опанування не скорочується, а "реалізується в синхронному та асинхронному режимах" - з урахуванням необхідності запобігання погіршенню здоров’я учнів і вчителів, а також технічних можливостей для синхронної взаємодії. При цьому, проводити всі уроки синхронно, тобто онлайн, з використанням відеоінструментів Skype, Zoom тощо, не потрібно.

Водночас, тематичне та поточне оцінювання результатів навчання проводитиметься дистанційно, одна кількість робіт, які виконують учні для такого оцінювання не повинна бути надмірною і спричиняти перевантаження учнів.

Що відомо

  • Міністерство освіти і науки України спільно з Міністерством охорони здоров'я буде забезпечувати навчання молодших класів в очному форматі після канікул, а 5-11 класів — в залежності від епідемічної зони.
  • Міністерство освіти і науки планує до липня 2021 року поступово збільшувати зарплатню вчителям - до 7 тисяч гривень.
На початок