Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати
.

3 листопада 2020 року в США відбудуться чергові вибори на пост президента. Якщо Дональд Трамп не створить чуда, то керівником країни стане демократ Джозеф Байден – людина, яка на початку 1970-х вважалася новою надією американської політики, а після пережила низку особистих трагедій, дві провальні президентські кампанії, віцепрезидентство в адміністрації Барака Обами та серію скандалів, зокрема пов'язаних з Україною. Суспільне переказує досягнення і поразки головного кандидата на посаду президента США від Демократичної партії.

Коротка біографія

  • Джозеф Байден народився 20 листопада 1942 року в католицькій родині вихідців з Північної Ірландії. Дитинство провів у Скрентоні, штат Пенсільванія, де його батько насилу знайшов постійну роботу після серії невдач в бізнесі.
  • Страждав від заїкання, через що однокласники називали його "Деш", що можна перекласти як "тире" (через те, що заїкання нагадувало стакато азбуки Морзе) і "Bye-Bye" ("бувай-бувай") через його спроби назвати своє прізвище.
  • У молодших і старших класах католицької школи Святої Єлени у Вілмінгтоні його обирали президентом класу. Байден висував свою кандидатуру на пост президента студентської ради, але шкільна адміністрація відмовила йому через велику кількість доган.
  • Пізніше він навчався у Делаверському університеті, який закінчив у 1965 році, отримавши ступінь бакалавра з історії та політології. У 1968 році Байден закінчив юридичну школу Сиракузького університету в штаті Нью-Йорк. У тому ж році він отримав ступінь доктора права.
  • У 1972 році його чекав перший вагомий успіх у політичній сфері. 29-річний член Демократичної партії переміг чинного сенатора-республіканця Кейла Богсома і став п'ятим наймолодшим сенатором в американській історії.
  • Кампанію Байдена провела його сестра Валері (відтоді незмінний начальник виборчого штабу Джозефа). Агітація будувалася навколо молодості Байдена. Більшу частину роботи виконували добровольці – школярі та студенти. Видання The Washingtonian назвало його кампанію зразком для американських політиків.
  • За кілька тижнів, коли Байден ще не встиг вступити на посаду сенатора, його дружина Нейл і 13-місячна донька загинули в автокатастрофі. Двоє синів отримали важкі травми, але вижили.
  • Після трагедії Байден роздумував про те, щоб відмовитися від посади, але лідер сенатської більшості переконав його залишитися, пообіцявши місце в одному з найпрестижніших комітетів. Він був приведений до присяги в лікарняній палаті свого сина Бо.
  • У 1974 році редакція журналу Time включила сенатора Байдена у список "200 осіб майбутнього, які будуть робити історію".
Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати
  • З 1987 по 1995 рік очолював судовий комітет в Сенаті.
  • Тричі (у 2001-2003 та 2007-2009 роках) ставав головою сенатського комітету з міжнародних відносин.
  • Перед президентськими виборами 2008 року Байден боровся за висунення своєї кандидатури від Демократичної партії, але вже 3 січня знявся з праймеріз і сконцентрувався на виборах на новий термін в сенат від Делаверу.
  • Байден обіймав крісло сенатора 36 років – до 2009 року, поки не став віцепрезидентом в адміністрації Обами. Серед його головних тем були екологія, захист прав споживачів і захист меншин, але найбільше Байден займався міжнародними відносинами.
  • Відомий довгими промовами, найчастіше експромтом, без попередньої підготовки (трохи нижче дізнаєтеся чому). Повідомляється, що під час однієї з таких промов тодішній сенатор Барак Обама написав у записці своєму помічникові "Убий. Мене. Зараз".
  • У 2017 році, після інаугурації президента Трампа, почав викладати студентам міжнародну дипломатію в Університеті Пенсільванії. Але не виключав того, що повернеться у велику політику, щоб балотуватися на пост президента США.
Читайте також: "Як Україна опинилася в центрі американських виборчих перегонів. Спецрепортаж із Вашингтона"

Досягнення і заслуги

Байден вважається автором першого великого законопроєкту, пов'язаного з проблемою глобальної зміни клімату – "Global Climate Protection Act" 1986 року. Проєкт не пройшов, але зараз Байден часто нагадує про свою роль одного з піонерів боротьби з наслідками кліматичних змін.

Був співавтором закону про боротьбу з насильницькими злочинами 1994 року, який збільшив штат поліції на 100 тисяч осіб, фінансування поліції та в'язниць. У тому ж 1994 році Байден став головним автором закону США про домашнє насильство – "Violence Against Women Act".

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати

Головним досягненням Байдена на посаді віцепрезидента у внутрішній політиці стало участь в розробці заходів щодо подолання кризи 2008-2009 років в американській економіці.

Але за 8 років на посаді віцепрезидента Байден займався зовнішньою політикою ледве не більше керівника офіційного зовнішньополітичного відомства – держсекретаря Хілларі Клінтон. Він був затятим противником подальшої ескалації американських військових дій в Афганістані – і був одним з головних ідеологів "перезавантаження" відносин з Росією. Але після окупації Криму і початку війни на Донбасі, Байден змінив риторику і неодноразово висловлював стурбованість російською експансією, і підкреслював готовність США допомогти Україні в разі виникнення загрози безпеки.

Читайте також: "Посол України у США: "Упевнений, що після виборів неприємні згадки про Україну зійдуть зі шпальт"

Скандали і недоліки

Плагіат і брехня. Вперше Байден висував свою кандидатуру на пост президента США у 1988 році. Тоді його порівнювали з Кеннеді: молодим католиком з ірландським корінням, який грає звичну йому роль "простого хлопця". На жаль, президентська кампанія закінчилася після звинувачення в плагіаті – журналісти знайшли в його промовах запозичення з виступів Джона і Роберта Кеннеді, Г'юберта Гамфрі (віцепрезидента при Ліндоні Джонсоні), а в одному місці – пряму брехню про успішність в університеті.

Крім того, Байден казав, що в нього стріляли в Іраці (пізніше пояснив, що лише знаходився неподалік від пострілу), що на посаді віцепрезидента зустрічався у Паркленді з жертвами шкільного мас-шутінгу 2018 року (стрілянина сталася після того, як Байден покинув пост), і що був заарештований при спробі відвідати Нельсона Манделу в Південній Африці (пізніше зізнався, що просто був затриманий).

Скандали з сином. Після смерті дружини та доньки в автокатастрофі, Байден мав репутацію порядного сім'янина, який дбайливо ставиться до синів – Бо (старшого) і Хантера (молодшого). Але, якщо старший син намагався йти по стопах батька, поки не помер у 2015 році від пухлини мозку, Хантер став джерелом проблем, мріючи про кар'єру художника і страждаючи від алкогольної та наркотичної залежності.

Коли у 2014 році Джо Байден уособлював надію влади України на допомогу США у війні з Росією, Байден-молодший увійшов до ради директорів української газодобувної компанії Burisma, де отримував зарплату до $50 тисяч на місяць.

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати
Джозеф Байден і його син Хантер.

У 2019 році Дональд Трамп публічно звинуватив Джо Байдена в тиску на українську владу з метою звільнити генпрокурора Віктора Шокіна, який розслідував роботу Burisma. У 2018 році Трамп під час першої ж телефонної розмови з президентом Зеленським вимагав компромату на Байдена, натякаючи на те, що від цього залежить військова допомога Україні.

У 2020 році сенатори-республіканці опублікували доповідь про діяльність Байдена-молодшого та його підозрілих зв'язках з бізнесменами з Казахстану, України, Китаю та Росії. У доповіді стверджувалося, що Хантер отримував мільйони доларів від іноземців, зокрема вдови колишнього мера Москви Юрія Лужкова Олени Батуріної, яка у 2014 році перевела $3,5 млн американській компанії Rosemont Seneca Thornton, співзасновником якої був Хантер.

Останнім ударом стала публікація листування Байдена-молодшого 2014-2015 років в таблоїді New York Post, який належить медіамагнату Руперту Мердоку (за даними The New York Times, Мердок має вплив на Дональда Трампа, вони "щотижня спілкуються по телефону"). У опублікованих листах топменеджер української Burisma начебто спочатку запитує, як компанія може використовувати його політичний вплив, а потім дякує за знайомство з батьком.

Стан здоров'я. Якщо раніше Байден був одним з наймолодших сенаторів, то в разі перемоги на цих виборах 77-річний Джо увійде в історію як найстаріший президент. І це не могло не позначатись на його передвиборчій кампанії. Байден неодноразово називав себе "машиною ляпів": під час публічних виступів він плутав дружину і сестру, називав себе кандидатом на пост сенатора, а не президента – і завищував реальну кількість смертей від коронавірусної інфекції. Під час перших президентських дебатів глядачі помітили на руці Байдена предмет, що нагадує катетер. У передвиборчому штабі сказали, що це чотки на пам'ять про загиблого сина Бо, а особистий лікар кандидата заявив, що Байден здоровий, якщо не брати до уваги миготливу аритмію, ліпемію, рефлюкс-езофагіту та сезонну алергію.

Часта зміна політичних поглядів. У 1991 році Байден разом з більшістю демократів у сенаті проголосував проти застосування сили для вигнання Іраку з Кувейту, хоча у 1998 році відкрито заявляв, що "єдиний спосіб усунути загрозу – повалити режим Саддама Хусейна", а для цього потрібні "хлопці в уніформі". Але вже у 2002 році підтримав вторгнення США в Ірак. Трохи пізніше, ставши віцепрезидентом, знову змінив точку зору і виступив проти війни.

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати

У середині 2000-х виступав проти одностатевих шлюбів, стверджуючи, що це союз тільки між жінкою та чоловіком, але вже у 2016 році провів одруження гей-пари, яка працювала в Білому домі.

Домагання. Куди великому політику без історії про неналежну поведінку щодо жінок? За словами Тари Рід, однієї з колишніх співробітниць Байдена, вона стала жертвою сексуального домагання з боку політика у 1993 році. Сам Байден довгий час не коментував цю історію, а після заявив, що не пам'ятає колишню співробітницю.

Читайте також: "Про що говорили Трамп і Байден на фінальних дебатах. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ"

Передвиборча програма Джо Байдена

Економіка. Щоб економіка почала працювати для кожного американця, Байден пропонує підвищити податок на прибуток з 21% до 28% (у 2016 році Дональд Трамп, навпаки, знизив цей податок з 35% до 21%). Але при цьому надавати податкові пільги компаніям, які оновлюють своє обладнання. Крім того, Байден має намір ввести обмеження на імпорт з Росії та Китаю, які представлені як загроза національній безпеці США.

Наука. Байден обіцяє вкласти близько $300 млрд у наукові дослідження та розробку високих технологій: від електромобілів до мереж 5G і розвитку високошвидкісного інтернету в сільській місцевості. Подібні заходи підготувала й адміністрація Трампа, але в конгресі поки не знають, де взяти кошти на такі дорогі проєкти.

Внутрішня політика. На хвилі протестів з приводу смерті Джорджа Флойда та расової нерівності Байден не долучився до закликів про розгін поліцейських департаментів. Натомість він пропонує провести реформу системи правосуддя. Зокрема, він хоче дозволити поліції використовувати зброю тільки при прямій загрозі життю (зараз їм дозволено стріляти, якщо вони хоча б відчують загрозу) – і виступає за виділення додаткових $300 млн на фінансування поліції на рівні громад.

Енергетика. Проблеми зміни клімату Байден називає однією з чотирьох основних криз у США. Він пообіцяв взяти курс на активне використання "чистих" джерел енергії, щоб до 2035 року повністю перейти до безвуглецеву енергетику. Для цього протягом перших чотирьох років його перебування на посаді необхідно буде інвестувати в цю область $2 трлн. Президент Трамп уже розкритикував цей пункт, назвавши плани конкурента нереальними.

Хто такий Джо Байден і що про нього потрібно знати

Охорона здоров'я. Байден планує поліпшити прийнятий адміністрацією Обами "Закон про доступне охороні здоров'я" – зокрема додати соціальний (читай: дешевший) варіант страховки. Під час передвиборчих дебатів він розкритикував наміри двох своїх суперників – сенаторів Берні Сандерса та Елізабет Воррен – за намір реформувати цю систему на користь забезпечення загальної безкоштовної охорони здоров'я. За його словами, для цього знадобиться понад $3 трлн на рік, що вдвічі перевищує федеральний бюджет.

Зовнішня політика. Байден планує відновити членство США у Всесвітній організації охорони здоров'я, Раді ООН з прав людини та Фонді ООН у галузі народонаселення. Байден пропонує повернутися до системи альянсів з демократичними країнами. Заради налагодження відносин з Європою Байден пропонує негайно відновити участь США в Паризькій угоді та максимально скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу до 2050 року.

Росія. Байден досить холодно висловлювався на адресу Росії, тому потепління у російсько-американських відносинах чекати не варто. І зараз політик переконаний, що чотири роки тому Москва вплинула на хід американських виборів. Байден взагалі твердо впевнений, що Росія категорично не хоче його перемоги.

Україна. У разі обрання Байден обіцяє зробити Україну пріоритетом міжнародної політики: у військовій сфері надати допомогу, зокрема зброю, і розширити навчання з ЗСУ. В економічній сфері планує збільшити обсяг прямих західних інвестицій в Україну. Він також виступає за більш потужну участь США разом з Францією та Німеччиною у перемовинах з Росією щодо війни на Донбасі. Але вся допомога буде доступна тільки за умови проведення реальних антикорупційних реформ та призначення незалежних антикорупційних прокурорів і судів.

Читайте також:

Дізнайтесь, хто ви з найпопулярніших президентів США. Рандомайзер

Фукуяма, Снайдер, Епплбаум. Як пояснюють протести в США найвідоміші американські історики й філософи

Чому важливо слідкувати за президентськими виборами у США (та як це стосується кожного)

День фейків. Як хакери ламали Нацполіцію під час військових навчань України та США

На початок