Мер Борисполя, якого переобрали, помер від COVID-19. ЦВК пояснила правила повторного голосування

Мер Борисполя, якого переобрали, помер від COVID-19. ЦВК пояснила правила повторного голосування

Оновлено
Мер Борисполя, якого переобрали, помер від COVID-19. ЦВК пояснила правила повторного голосування
.

Мер Борисполя (Київська область) 61-річний Анатолій Федорчук 28 жовтня помер від ускладнень, спричинених COVID-19. На місцевих виборах 25 жовтня Федорчук був переобраний. У ЦВК заявили, що повторне голосування має бути призначене після оприлюднення офіційних результатів виборів.

Як пояснили у Центральній виборчій комісії, рішення про призначення повторного голосування сільська, селищна, міська ТВК повинна прийняти одразу після встановлення результатів голосування з відповідних місцевих виборів.

"Повторне голосування призначається на неділю – в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про його призначення, до настання якої ТВК зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки. Першим днем, з якого обчислюється тритижневий строк для його призначення, є наступний день з дня прийняття відповідного рішення", - зазначили у комісії.

Що трапилося

Анатолій Федорчук балотувався на поточних місцевих виборах, представляв партію "Наш край", і за попередніми результатами переобрався на посаду мера. Але 28 жовтня він помер від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою. "Так, це правда. Він помер три години тому", — підтвердив Суспільному секретар Бориспільської міськради Ярослав Годунок.

За його словами, на місцевих виборах 25 жовтня Федорчук був переобраний 5 тисячами голосів виборців при "дуже низькій явці". Водночас територіальна виборча комісія Борисполя поки не оприлюднила результати виборів мера міста. На питання, чи відбудуться у випадку перемоги Федорчука перевибори, Годунок відповів ствердно.

"За логікою, звичайно. Результатів ТВК поки що немає, але, звісно, будуть перевибори", — сказав він.

За законом, рішення стосовно перевиборів, встановлення результатів виборів або зняття кандидата з балотування у разі смерті, ухвалює територіальна виборча комісія.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель заявив Суспільному, що КВУ поки не може сказати, як діяти у таких ситуаціях.

"Це сумна історія і наші юристи вивчають законодавство, але поки у нас немає відповіді на питання, чи відбудуться перевибори", — сказав він.

Кошель додав, що КВУ не збирається публікувати офіційних заяв щодо цього інциденту.

Керівниця громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла, що, відповідно до виборчого законодавства, у місті мають відбутися повторні вибори.

"ТВК має ухвалити рішення про те, що вибори не відбулися та оголосити повторні. Це стаття 280 Виборчого кодексу п. 7 ч. 1, і це привід призначати повторні вибори з самого початку", — наголосила вона.

Аналітик громадянської мережі "ОПОРА" Олександр Клюжев зазначив, що ТВК за Виборчим кодексом має визнати вибори такими, що не відбулись та впродовж 10 днів прийняти рішення про призначення повторних місцевих виборів.

Відповідно до законодавства, повторне голосування мають призначити на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування. До виборчого бюлетеня для повторного голосування буде включено кандидатів, які за підсумками голосування на виборах міського голови отримали найбільшу кількість голосів виборців, крім тих кандидатів, які після дня голосування відмовилися від балотування.

Органи ведення Державного реєстру виборців мають передати іменні запрошення не пізніше як за три дні до дня повторного голосування. Підготовка і проведення повторного голосування здійснюються дільничними виборчими комісіями у тому самому складі, який проводив голосування на відповідних виборах у відповідних виборчих округах.

Що відомо

  • Станом на ранок 28 жовтня в Україні було зафіксовано 363 075 нових випадків коронавірусної інфекції, з них за минулу добу — 7 474 нових хворих.
На початок