Справи Майдану: суд оголосив у міжнародний розшук трьох обміняних ексберкутівців

Справи Майдану: суд оголосив у міжнародний розшук трьох обміняних ексберкутівців

Доповнено
Справи Майдану: суд оголосив у міжнародний розшук трьох обміняних ексберкутівців
. фото Мстислава Чернова

Святошинський районний суд Києва оголосив у розшук трьох з п’яти ексбійців підрозділу "Беркут", яких Україна віддала бойовикам під час обміну в грудні 2019 року.

Відповідне рішення суд ухвалив під час засідання 20 жовтня, яке транслювалося онлайн.

Прокуратура назвала підставою для оголошення колишніх силовиків у розшук те, що вони не з'являються до суду і з ними неможливо встановити зв'язок. Попри заперечення захисту судді взяли до уваги аргументи звинувачення.

Через ухвалене рішення суд припинив справу щодо трьох оголошених у розшук, проте продовжить розгляд справи щодо розстрілів учасників протестів на Майдані 20 лютого 2014 року стосовно двох беркутівців, які після обміну повернулися до України.

Як повідомила Суспільному адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, суд наголосив, що ознак політичного переслідування ексберкутівців, яке часто визначають як підставу для відмови у міжнародному розшуку, наразі немає.

"Вважаємо що це дуже важлива ухвала, тому що від того, чи оголосять міжнародний розшук, залежить, чи буде можливість надалі щодо цих трьох обвинувачених здійснювати заочне судове провадження", – прокоментувала судове рішення Закревська.

За її словами, зараз від Міністерства внутрішніх справ та від бюро українського Інтерполу залежить, чи матиме перспективу зазначена справа.

Сторона звинувачення вважає причетними до розстрілу 48 активістів Євромайдану п'ятьох ексбійців "Беркута": Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка, Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янішевського. Їх звільнили наприкінці 2019 року та обміняли на українців, утримуваних проросійськими бойовиками на Донбасі.

У лютому 2020 року Тамтура і Маринченко повернулися на підконтрольну Україні територію, решта підсудних залишилися в окупованому Донецьку. При цьому прокуратура вважає, що троє колишніх силовиків найімовірніше виїхали за межі окупованої території, до Росії.

Наступне засідання у справі призначене на 25 листопада.

Що відомо

  • Розгляд справи про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року, під час яких загинули 48 людей та майже 80 були поранені, триває п'ятий рік. Її розглядає Святошинський районний суд Києва.
  • У серпні Печерський райсуд Києва заочно взяв під варту ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України у справі про постачання з Росії спеціальних засобів під час подій Революції гідності.
  • Слідчі ДБР завершили розслідування відносно двох експрацівників спецпідрозділу "Беркут" та повідомили про підозру ще одному беркутівцю через насильницьке затримання активіста.
  • Наприкінці серпня ДБР завершило розслідування вбивства Вербицького і катування Луценка.

На початок