Кидалась на людей та машини: в Кропивницькому піймали лисицю з підозрою на сказ

Кидалась на людей та машини: в Кропивницькому піймали лисицю з підозрою на сказ

Кидалась на людей та машини: в Кропивницькому піймали лисицю з підозрою на сказ
Лисиця біля обласної філармонії. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому піймали лисицю з ознаками сказу. Вона бігала в центрі міста, у Ковалівському парку й біля обласної філармонії.

У міському чаті "Безпечне місто" кропивничани писали, що лисиця кидалася на людей і машини, погризла бампер і колеса.

Скриншот з Telegram-каналу "Безпечне місто"
Скриншот з Telegram-каналу "Безпечне місто". Фото: Суспільне Кропивницький

Речниця Держпродспоживслужба в області Наталія Шевченко розповіла Суспільному, що лисиця мала ознаки сказу. Була агресивною, блювала й гризла каміння. Щоб вона не передала сказ іншим тваринам і не покусала людей, ветеринарні лікарі Держпродспоживслужби піймали лисицю за допомогою спеціального обладнання, ввели їй заспокійливе й перевезли в районну ветеринарну лікарню.

"Фахівці ветлікарні використовували петлю для безпечного вилову й фіксації тварини та шприцемет. Він дозволяє вводити тварині наркоз на відстані. До лікарні лисицю повезли в причепі-вольєрі. Усі ці прилади абсолютно безпечні для лисиці.

У лікарні лисиця перебуває в окремій кабінці-вольєрі.

"Ветеринарні лікарі стежитимуть за її станом й за тим, буде чи не буде розвиватися хвороба. У випадку загибелі тварини, обов'язково проведуть лабораторне дослідження для того, щоб встановити й підтвердити, чи було захворювання на сказ", — сказала Наталія Шевченко.
Лисиця у вольєрі ветеринарної лікарні
Лисиця у вольєрі ветеринарної лікарні. Фото: Суспільне Кропивницький

За словами Наталії Шевченко, якщо людина мала контакт з дикою твариною, яка вкусила, послинила чи подряпала, то потрібно отримати курс антирабічних щеплень.

Якщо йдеться про домашню тварину, то про її можливі контакти з хворою лисицею слід повідомити ветеринарному лікареві. Також собак і котів потрібно регулярно щепити проти сказу.

Сказ — це смертельна хвороба, і врятувати від неї може тільки вчасна імунізація.

На початок