"Ситуація зі сказом напружена". На Кіровоградщині від початку року є 16 випадків сказу

"Ситуація зі сказом напружена". На Кіровоградщині від початку року є 16 випадків сказу

"Ситуація зі сказом напружена". На Кіровоградщині від початку року є 16 випадків сказу
. Фото ілюстративне: Pixabay

У Кіровоградській області за перші два місяці 2024 року зареєстрували 16 тварин, хворих на сказ. Це більше на три випадки, ніж було торік за такий самий період.

Це інформація від головної санітарної лікарки області Надії Оперчук. За її словами, цього року до лікарень звернулися 262 людини, яких покусали тварини. Третині з них (у 94 випадках) призначили курс антирабічних щеплень.

Надія Оперчук нагадала, що сказ має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус вражає центральну нервову систему, і після появи симптомів без вчасного початку лікування 100% хворих помирають.

Захворіти на сказ можуть людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або послинить (якщо шкіра пошкоджена) інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається. Врятувати людину можна антирабічними щепленнями.

Наразі усі області забезпечені цією вакциною. В Україні є 65 тисяч доз препарату. Вакцина безоплатна для пацієнтів.

При цьому, за словами Надії Оперчук, про "40 уколів в живіт", як це було в минулому столітті, не йдеться. Сучасний графік вакцинації зазвичай складається з п’яти щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи після того, як на пошкоджену шкіру людини потрапила слина.

Щоб не було поширення сказу, потрібно вакцинувати домашніх тварин.

На початок